»Športni navdušenci naj se pred rekreacijo temeljito ogrejejo - ogreti je potrebno prav vse mišične skupine, obenem pa morajo tako kot vrhunski športniki tudi rekreativci kontinuirano skrbeti za svoj napredek v moči in vzdržljivost,« svetuje priljubljeni kinezioterapevt, ki bdi tudi nad olimpijskim junakom Primožem Kozmusom.

Obenem Khalid Nasif opozarja, da se rehabilitacije športne poškodbe nikoli ne smemo lotiti sami: »Pacienti sami si lahko naredijo več škode kot koristi. Le zdravniki, ortopedi, fiziatri in drugi medicinski strokovnjaki smo kompetentne osebe, ki smo končale ustrezne šole, izobraževanja in izpopolnjevanja, lahko ugotovimo, kako je sploh prišlo do poškodbe. Vzrok poškodbe je temelj in pogoj, da bo rehabilitacija uspešna.«

Rehabilitacija v zdravilišču Terme Čatež poteka na dva načina: prek napotnice (po operacijskem posegu pacienta najprej sprejme medicinska sestra, sledijo pregled pri specialistu, terapije in zatem naše štirinajstdnevno ali več tedensko spremljanje pacienta) in samoplačniško. Pacient jih v tem primeru pokliče prek telefona, se naroči na pregled, na katerega nam prinese vse svoje izvide, zatem začnejo z rehabilitacijo.

Nov pristop pri rehabilitaciji vratne hrbtenice

Izokinetiko izvajajo z izokinetičnim sistemom Biodex, na katerem opravljajo meritve in sodi med najsodobnejše merilne sisteme. Omogoča testiranje mišic in mišičnih skupin v dinamičnih pogojih. S pomočjo sistema ugotavljajo realno mišično moč v Nm, razmerje mišične moči med mišicami zategovalkami in upogibalkami prizadetega sklepa ter razmerje mišične moči med prizadeto in neprizadeto okončino. Po opravljeni diagnostiki pacienti prejmejo izvid in pisni nasvet z navodili glede nadaljnjega izvajanja fizikalne terapije, na pregled pa lahko pridejo tudi kot samoplačniki.

Ena izmed velikih posebnosti, ki jo pri svojem delu uvedel Khalid Nasif, je tudi nov pristop pri rehabilitaciji vratne hrbtenice, pri čemer se v sodelovanju z vodjo fizioterapije Sandro Jerele ne poslužujejo klasičnih vaj za rehabilitacijo, ampak delajo posebne vaje, ki vplivajo na stabilizacijo vratne hrbtenice. Z njimi ne vplivajo le na površino mišic, ampak delujejo v globino: mišice aktivirajo, da stabilizirajo in okrepijo vrat. V Sloveniji so na tem področju pionirji.