Mednarodna smučarska zveza (Fis) je testirala tudi nov sistem tekmovanja, v katerem za končni vrstni red šteje tudi dosežek iz kvalifikacij. Po njih 48 skakalcev razdelijo v štiri skupine s po 12 tekmovalci, v finale pa napreduje le najboljših šest iz vsake skupine, torej le 24. Ob Prevcu je bil edini slovenski finalist le še Tomaž Naglič na 23. mestu. Robert Kranjec je bil 29., Tomaž Pungertar 30., Nejc Dežman 34., Jurij Tepeš 44., Rok Justin pa je izpadel že v kvalifikacijah. Žrtev novega sistema je bil tudi dvakratni olimpijski prvak, Poljak Kamil Stoch, ki po spodrsljaju v kvalifikacijah ni imel možnosti za uvrstitev v finale. »Slab skok v kvalifikacijah za končni dosežek pomeni enako težavo, kot če v nogometu zaostajaš 0:2,« je bil glede novega sistema, po katerem se zelo krešejo mnenja, slikovit Nemec Andreas Wellinger, ki je višjo uvrstitev zapravil s padcem v finalni seriji.

Če je bil slovenski selektor Goran Janus nezadovoljen po ekipni tekmi, na kateri je Slovenija s šestim mesto zelo zaostala za pričakovanji, ki so bila uvrstitev na oder za zmagovalce, je bil boljše volje po preizkušnji posameznikov. »Vsak trener je vesel, če njegov tekmovalec pomete s tekmeci. Vedno je tako, da vsi snemajo in posnemajo tistega, ki je v najboljši formi. Trenutno je to Peter, zdaj bo treba formo na visoki ravni obdržati,« je povedal Goran Janus, ki je pohvalil še nastop Nagliča ter prvi skok Kranjca in točko Pungertarja. »Glede tehnike imamo še veliko rezerv. Za julij so sicer značilna velika nihanja. Ne preostane nam drugega, kot da se vržemo v trdo delo in utrdimo tehnični nivo skakanja,« je menil Janus, ki ni najbolj navdušen nad novim sistemom tekmovanja. »Mednarodna smučarska zveza želi popestriti tekmovanja, a trenerji nismo navdušeni. Bomo videli, kako bo naprej. Pomemben je že kvalifikacijski skok, ki ti lahko veliko prinese ali pa te pahne v položaj, da naslednji dan nimaš možnosti za visoko uvrstitev. Čeprav je Stoch trenutno v zelo dobri formi, je s ponesrečenim kvalifikacijskim skokom izpadel iz boja celo za finale,« je končal Janus.

Naslednja tekma poletne velike nagrade bo 9. avgusta v Einsiedelnu v Švici. Na njej bo v slovenski reprezentanci tudi Jernej Damjan, ki je pred nedavnim postal oče. Prevc bo izpustil tekme v Aziji (Hakuba, Almati) in nastopil tudi v celinskem pokalu, če bo treba Sloveniji priskakati sedmo prenosljivo vstopnico za tekme svetovnega pokala pozimi.