»Kaj je najnovejšega? Morda ne veste tega, da Tina Maze v tem tednu ne trenira več sama, temveč še z dvema alpskima smučarkama,« nam je včeraj sporočil Andrea Massi. Najboljša slovenska športnica se ni naveličala samostojne poti, kot smo pomislili sprva. Pri kondicijskem treningu ji namreč na italijanski strani v bližini slovenske meje delata družbo mladi in obetavni slovenski alpski smučarki – Eli Plut in Claudia Seidl.

»Kako je prišlo do sodelovanja? Bili smo na treningu na Zermattu in sta do mene pristopili smučarki ter me lepo pozdravili. Bili sta zelo prijazni, kasneje pa sem videl, da sta tudi nadarjeni. Povabil sem ju k sodelovanju. Da ne bi delal na lastno pest, sem poklical še Rasta Ažnoha (glavni trener v ženski reprezentanci, op. p.) in Jurija Žureja (direktor Smučarske zveze Slovenije, op. p.), ki sta se strinjala, da se smučarki pridružita Tini. Od ponedeljka do danes skupaj opravljamo kondicijski trening v Gorici, včeraj pa smo bili v Gradežu,« je nastali položaj opisal Andrea Massi in nadaljeval: »Lepo je opazovati navdušenje, ki ga imata mladi smučarki, ko trenirata z dvakratno olimpijsko prvakinjo. Zelo sta zavzeti. Sicer celotnega programa, ki ga izvaja Tina, še ne moreta izvesti, a si vseeno zaslužita pohvale. Tina je smučarki odlično sprejela in tudi njej so v teh dneh ure garanja minile hitreje kot sicer.«

»Največji poudarek pri treningu na snegu smo namenili testiranju. Predvsem veleslalomskih smuči. Naš cilj je, da se na južni polobli ne bi preveč obremenjevali s testiranji, temveč bi radi kakovostno trenirali. V Ushuaio v Argentino se odpravljamo 29. julija, kjer se bomo posvetili treningu tehničnih disciplin. Kasneje bomo pot nadaljevali v Portillo v Čilu, kjer bo Tina trenirala z avstrijsko reprezentanco. Iz Južne Amerike se bomo vrnili v prvih septembrskih dneh,« je načrt za naslednjih šest tednov opisal Massi. Vodja najboljše slovenske ekipe pravi, da je Tina Maze ves čas priprav zdrava, medtem ko je sam precej »polomljen«, kar je posledica igranja nogometa.

»Lahko rečem, da Tina z Valeriem Ghirardijem dobro sodeluje. Moj cilj je, da novemu trenerju predam tekmovalko, da bom razbremenjen. To so stvari, ki se ne odvijejo čez noč. Veseli me predvsem, da Valerio razume, kako razmišlja šampionka, kakršna je Tina. Pozna se mu, da je v preteklosti sodeloval z Isolde Kostner,« so bile razveseljive informacije iz tabora alpske smučarke, ki je v svoji karieri že osvojila vse, kar je po lovorikah sploh mogoče. Ob koncu je Massi povedal, da tudi dobro kaže pri zamenjavi Nežke Poljanšek v ekipi. Po njegovih besedah se je ekipi že pridružila fizioterapevtka, ki je slovenskega rodu. Za zdaj njenega imena še ni pripravljen razkriti, saj ga bo obelodanil šele takrat, ko si bodo segli v roke.

»Res me je poklical Massi in me vprašal, ali se strinjam, da se Eli in Claudia priključita Tini na kondicijskem treningu. Gre za smučarki, ki pod vodstvom Andraža Kraševca trenirata v zasebni ekipi in ki so jima v vsakem trenutku odprta reprezentančna vrata, če se le uvrstita v ekipo. Seveda sem se strinjal s sodelovanjem. Prepričan sem, da lahko vsaka alpska smučarka ogromno odnese, če ima možnost treninga s Tino Maze. Če bi Andrea Massi povabil na trening celotno slovensko reprezentanco, bi bil prav tako za sodelovanje,« je odgovoril Rasto Ažnoh. »Ker se Tina Robnik in Saša Brezovnik ne bosta udeležili treninga v Ushuaii, smo se z moško reprezentanco dogovorili, da se bosta priključili njihovemu treningu. Oni imajo namreč zakupljenih dovolj prog, da bo prostor tudi zanju. Z drugimi dekleti, se pravi Ilko Štuhec, Marušo Ferk, Katarino Lavtar, Ano Bucik in Ano Drev, pa bomo odpotovali v Argentino 5. avgusta. V treh tednih vadbe se bomo posvetili predvsem treningu v tehničnih disciplinah, kjer so dekleta v zadnjih sezonah izgubila največ stika s svetovnim vrhom. Po pogovorih s trenerji sem namreč ugotovil, da imajo kilometrine iz preteklih let precej, tehničnega treninga pa manj. Ob koncu bi še pohvalil dekleta za marljivost pri kondicijskem treningu. Pristop je pravi in verjamem, da se bo vse skupaj poznalo tudi na snegu, ko bo šlo zares,« je optimistično sklenil Ažnoh.