Predvsem zaradi pocenitev zdravil in finančnega prispevka zahodnih držav, kjer je razširjenost virusa HIV relativno majhna, so danes v revnih državah zdravila dostopna že 14 milijonom bolnikov s HIV/aidsom, medtem ko so bila še leta 2005 na voljo samo 1,3 milijona ljudem. Ker so tisti, ki jemljejo zdravila, zelo malo kužni – zdravljenje je najboljša preventiva – se tako zmanjšuje ne le število smrti, ampak tudi število novih okužb.

Po poročilu agencije ZN za aids (UNAIDS), objavljenem prejšnji teden tik pred konferenco v Avstraliji, se je tudi zato lani število okužb glede na leto 2001 zmanjšalo za 38 odstotkov.  Število smrti se je lani glede na leto 2005, ko je bilo žrtev največ, zmanjšalo za 35 odstotkov.

Do tega napredka je prišlo v veliki meri zaradi politične volje vlad v različnih delih sveta in mobilizacije družbe. Pomembno je zavedanje, da je preventiva ključnega pomena, to je informiranosti o možnosti okužbe, odgovorno obnašanje (predvsem varna spolnost, tj. uporaba kondomov, lubrikantov, poznavanje partnerja, izogibanje promiskuiteti, prav tako varna »igla« in preprečevanje prenosa z matere na novorojenca). Po ocenah direktorja UNAIDS Michela Sidibéja so vsi novi ukrepi v zadnjih dvanajstih letih preprečili 10 milijonov okužb in 7,6 milijona smrti.

Pri nas le 500 okuženih

Kot je za Dnevnik povedal naš vodilni strokovnjak na tem področju prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL, se je pri nas podobno kot drugod v Evropi število novih okužb po letu 2005 povečalo. »Pri nas v zadnjih letih na novo odkrijemo letno od 40 do 50 oseb s HIV/aidsom. Številka je prevelika, vendar je 25 na novo odkritih oseb na milijon prebivalcev še vedno znatno manjše kot v večini drugih evropskih držav. V Sloveniji živi okoli 500 ljudi z virusom HIV,« je še dejal profesor Tomažič. Kot pravi, se povečuje predvsem število okuženih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Približno štiri odstotke te populacije je okuženih. In MSM predstavljajo približno 85 odstotkov vseh seropozitivnih v Sloveniji, tako da je ženski spol zastopan v manj kot 10 odstotkih.

»Pri nas ta epidemija ni tako zelo razširjena predvsem zato, ker ni prodrla med intravenozne uživalce nedovoljenih drog in med prostitutke. Preventiva je usmerjena v veliki meri na MSM, vendar je treba paziti tudi na druge skupine, da se HIV ne bi nenadoma razširil še nanje. Tako vsako leto na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje presejalno testirajo določeno število oseb, ki pripadajo skupinam tveganja za okužbo s HIV (intravenozne uživalce drog, MSM, obiskovalce ambulant za spolno prenosljive okužbe, itd.),« pojasnjuje Tomažič.

Na vprašanje, ali se pri nas življenjska doba okuženih podaljšuje, je profesor Tomažič odgovoril pritrdilno: »Če ne pridejo prepozno in njihov imunski sistem še ni povsem uničen, je zdravljenje učinkovito, in pričakovana življenjska doba je podobna kot v splošni populaciji. V zadnjih letih smo ugotovili, da se tovrstna populacija hitreje stara, ker so nagnjeni k pospešeni oziroma zgodnejši aterosklerozi. Zato je zelo pomembno, da imajo okuženi čim manj dejavnikov tveganja za aterosklerozo, kot so kajenje, hipertenzija, visok holesterol, debelost, sladkorna bolezen, neaktivnost. Najpomembneje je, da bolniki redno vsak dan jemljejo zdravila proti virusu.» Sicer mesečno režim zdravljenja bolnikov s HIV/aidsom stane okoli 500 evrov.

Testiraj in zdravi

Profesor Tomažič je še povedal, da se na področju preventive vse bolj uveljavlja čim širše testiranje (testiraj in zdravi) in zgodnje zdravljenje. »Osebe, ki se učinkovito zdravijo, so za več kot 90 odstotkov manj kužne. Zdravljenje je najboljša preventiva,« pravi Tomažič in dodaja, da »se v razvitih državah, predvsem v ZDA, v zadnjem obdobju vse bolj uveljavlja nova preventiva, t. i. zaščita pred izpostavitvijo (Pre-Exposure Prophylaxis, PrEP). Gre za t. i. »kemični kondom«, ko oseba poleg varne spolnosti zaščitno prejema dve zdravili proti virusu v obliki ene tablete dnevno (TruvadaÒ). V obdobju tveganega obnašanja, lahko več mesecev ali let, oseba dnevno jemlje eno tableto zdravila, mora pa biti pod nadzorom zdravnika. Tovrstna preventiva se uveljavlja zlasti za MSM, uporabljajo pa jo tudi druge skupine, pri katerih je tveganje za okužbo večje.