Drugi je bil danes Francoz Thomas Voeckler, tretji pa Belorus Vasil Kirijenka. Slovenska tekmovalca na Touru sta današnjo etapo, prvo od treh pirenejskih, končala v ozadju; Kristijan Koren (Cannondale) je bil 127., Simon Špilak (Katjuša) pa 142., oba sta za zmagovalcem zaostala 26 minut in 47 sekund.

Skupina z nosilcem rumene majice Nibalijem je sicer zaostala osem minut, vendar je Italijan brez težav zadržal skupno vodstvo, drugi pa je še vedno Španec Alejandro Valverde, ki zaostaja 4:37 minute. V boju za drugo in tretje mesto je zdaj na tretjem domačin Thibaut Pinot (+ 5:06), njegov rojak Jean-Christophe Peraud pa zaostaja še minuto več. Špilak (+ 2:48:03) je 105., Koren (+ 3:18:37) pa 135.

Rogers si je prvo etapno zmago na letošnjem Touru privozil prav ob koncu. Potem ko so kolesarji, v ospredju je bila glavnini in rumeni majici nenevarna skupina ubežnikov, po vzponu na 1755 m visoki prelaz Port de Bailes že precej raztegnili kolono, je Rogers kakšne tri kilometre pred koncem planil naprej. Kolesarji, ki so bili pred tem skupaj z Avstralcem, so se odzvali prepozno in Rogers si je do cilja privozil dovolj prednosti, da ga niso mogli ujeti. Razlika med njim in prvim zasledovalcem je bila devet sekund. Ob boju za etapno zmago je bi zanimiv tudi obračun najboljših hribolazcev, ki ga je Romain Bardet prepričljivo izgubil, saj je na prelaz prišel s skoraj dvema minutama zaostanka.

Ker ubežniki niso bili nevarni, je glavnina mirno pustila, da si je 21 tekmovalcev na najdaljši etapi 101. izvedbe Toura nabralo precej zaloge, med etapo je znašala tudi že 12 minut, nazadnje pa so o prestižni etapni zmagi odločali ubežniki sami.

Za Avstralca je bila današnja etapna zmaga tretja na francoski dirki, letos pa je bil že dvakrat najhitrejši tudi na Giru. "Sijajno. Zame se je dirka začela, ko sem prišel prek zadnjega prelaza. Vedel sem, da bo Voeckler trd tekmec in vesel sem, da sem se ga znebil," je po zmagi pojasnil Rogers in tudi povedal, kaj je mislil s potezo pred spustom, ko je francoskemu tekmecu požugal s prstom: "Rekel sem mu, naj se ne zafrkava z mano, ker nima nobene možnosti. Prevečkrat sem že bil v tem položaju in nazadnje nisem zmagal," je še dodal Avstralec. Zanimivo je, da je bil lani Rogers že tik pred koncem kariere, saj je nad njim visela obtožba uporabe prepovedanih sredstev na dirki po Japonski. A so jo umaknili, Rogers pa je v novi sezoni začel nastopati kot prerojen.

V sredo čaka nič manj zahtevna 17. etapa, dolga sicer le 124,5 km, a s štirimi kategoriziranimi vzponi, od Saint-Gaudensa do Saint-Lary-Soulan Pla d'Adeta.