»Thor Hushovd mi je po moji prvi zmagi na Touru poslal sporočilo SMS in v šali zapisal, da jih potrebujem še osem, da ga ulovim. To je veliko in mislim, da se ne bo nikoli zgodilo. Niti nisem mislil, da bom letos zmagal dvakrat. Tokrat je šlo za las. Niti ne mislim, da sem hitrejši sprinter kot Greipel ali Kittel, a tokrat sta bila očitno preveč utrujena. Če zmagam še na Elizejskih poljanah v Parizu, bi bil zame Tour popoln,« se je po nedeljski sprinterski 15. etapi v Nimesu znova veselil Norvežan Alexander Kristoff. Ekipi Katjuša s Simonom Špilakom je pripravil razlog za večerjo s šampanjcem.

Kristoff bi bil zagotovo eden najbolj vročih kolesarjev na kolesarskem trgu, če ne bi že podpisal pogodbe s Katjušo za leto 2015. Tudi dodatnega bonusa za uspehe na Touru nima. »O tem ne razmišljam več, to je mimo,« je pripomnil, medtem ko je v bližini Jack Bauer (Garmin) objokoval svojo usodo. Skupaj z Švicarjem Martinom Elmingerjem sta bežala vseh 222 kilometrov ob povprečni hitrosti visokih 44,9 km/h, Novozelandca pa so s Kristoffom na čelu ujeli 25 metrov pred ciljem, tako da je končal deseti. »Zelo sem razočaran. Le kdaj, če sploh, bom imel še tako priložnost? Kot otrok sem sanjal, da mi bo enkrat uspelo,« je jokal Jack Bauer. Prav ti detajli, ki so tanka ločnica med uspehom in neuspehom, dokazujejo, kako zanimiv in pester je Tour.

V soboto je bil na smučišču Risoul v Alpah najbolj srečen 24-letni Rafal Majka. »Ta moja prva zmaga je za Alberta (Contadorja). Na Tour smo prišli, da zmagamo, a je moral domov, mi pa se tudi zanj borimo naprej. Še se bomo,« se je Rafal Majka spomnil svojega kapetana, ki je moral z zlomljeno golenico zapustiti karavano že po drugi gorski etapi. Poljak se je dobro zavedal, da je priložnost za napade in prvo veliko zmago med profesionalci dobil le zaradi odstopa Contadorja, sicer bi bil le njegov pomočnik in bi imel malo možnosti, da bi ga opazili. In tudi nastop na Touru je dobil po spletu naključij, ko je šef Bjarne Riis moral pustiti doma prvega vodonosca Romana Kreuzigerja zaradi anomalij v biološkem potnem listu. Majka, šesti na Giru, je bil izbira zadnje minute.

Junak ekipe Olega Tinkoffa, milijonarja, ki ima v lasti tudi slovenske obveznice, je imel nekaj sreče, da tudi Nibali ni bil kanibalsko razpoložen. V zaključku 18 kilometrov dolgega vzpona dneva je bil sposoben nadoknaditi 24 sekund zaostanka. »Vedno sem bil le drugi ali tretji, zato sem vedel, da moram napadati. Če ne bi, bi me v zaključku znova premagali. V naslednjih dneh bom znova poskusil,« pravi Majka, ki se mu je hkrati odprla še nova priložnost v boju za pikčasto majico, saj se je izenačil s Puritom Rodriguezom. Nibali, ki se za lovoriko najboljšega hribolazca ne bo resneje oziral, pa zaostaja le dve točki. Zeleno in rumeno Peter Sagan in Vincenzo Nibali oblačita brez trepeta. Sagan je bil znova tretji. Da so sploh ujeli ubežnika Bauerja, ima znova velike zasluge tudi Kristijan Koren. Prav v seštevku za zeleno majico se vidi premoč Slovaka. Po 15 dneh ima 402 točki in s tem že 176 točk naskoka pred Francozom Bryanom Coquardom (Europcar). Sagan je že presegel lastno lansko in predlansko bero in je blizu rekordnemu odstotku točk.

Nibali sicer potrebuje kakšnega zaveznika več za zadnji teden. Najbolj trda mu prede s pomočniki. Kot je bilo predvidevati, so ga tekmeci na zaključnem vzponu osamili od pomočnikov, a mu z izjemo Jean-Christopha Perauda (Ag2r) nihče ni mogel slediti. Nibaliju gre na roko tudi bitka med Francozi. Peraud ter rojaka Romain Bardet (oba Ag2r) in Thibaut Pinot (FDJ) se ognjevito tolčejo za slavo najboljšega Francoza. Slednja tudi za majico najboljšega mladega kolesarja. Zato niti ni čudno, da so se še bolj približali Alejandru Valverdeju. Španec se je izgovarjal: »Pinot je uničil moj menjalnik, ko je zadel v moje kolo na vzponu. Prava sramota.« Po dnevu počitka bo nadaljevanje v Pirenejih še zelo napeto.

Vincenzo Nibali je priznal, da ga je športni direktor Martinelli v Alpah priganjal, naj, če le more, iztisne čim več sekund, kot da prednost 4 minute in 37 sekund pred Špancem ne bi bila dovolj. Ob tem njegovo prepričljivo vodstvo še vedno povezujejo z odstopom Alberta Contadorja in Chrisa Frooma. »Ne razumem, zakaj bi imel zato Tour manjšo vrednost, če manjkata Froome in Contador. Oleg Tinkoff je dejal, da bi Alberto nosil rumeno majico, če ne bi bilo padca. Padci so in bodo,« je pripomnil. »Prišel sem, da se borim do konca. Lani sem osvojil Giro, bil drugi na Vuelti in premagal večino na vseh dirkah, ko sem se meril z njima. Mislim, da nisem nič slabši kolesar kot Contador in Froome,« je sklenil Vincenzo Nibali in opozoril, da so tudi etape, kot je bila nedeljska, polne pasti, čeprav ni sprememb v skupni razvrstitvi.