Posli s Cugmasom pod Marušičem poskočili

Po neuradnih informacijah je osumljen Marušič, preiskava pa naj bi bila povezana z domnevnim uničenjem uradne listine, in sicer pogodbe o pravni pomoči, ki jo je Marušič leta 2012 podpisal z znanim odvetnikom Velimirjem Cugmasom, ki velja za zunanjega »hišnega« odvetnika univerze. (Cugmas med drugimi zastopa nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca.)

Kot je pred dnevi poročala Televizija Slovenija, naj bi pogodbo uničili in jo nadomestili z novo, na kateri pa naj bi datum, ki je enak kot na izvorni pogodbi, priredili za nazaj. Zakaj naj bi želeli staro pogodbo uničiti, ni znano. Iz spletne aplikacije Supervizor je sicer razvidno, da Cugmas z univerzo oziroma takrat fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, ki jo je kot dekan vodil Marušič, sodeluje že od decembra 2009, v celotnem obdobju pa je zaslužil skoraj 220.000 evrov. Zaslužki so poskočili, odkar je rektor postal Marušič. Ta je sicer javno že pojasnil, da gre večji delež zaslužkov odvetnika na račun reševanja težav iz gradbenih poslov, ki jih je kot rektor prevzel v neurejenem stanju.

Na bojni nogi z zaposlenimi

Spomnimo, da na Marušiča očitki o domnevnih številnih nepravilnostih letijo že dalj časa. Lani so mediji, računsko sodišče in številne javne institucije dobili anonimno pismo z vrsto obremenjujočih očitkov (rektor je nanje obširno odgovoril in jih vse zanikal). Letos spomladi pa je sledilo še zelo kritično pismo profesorjev, zaposlenih in študentov, v katerem so mu med drugim očitali sporno nepotistično kadrovanje in poslovanje z zasebnimi družbami, vprašljivo trošenje javnih sredstev, vključno z visokimi zneski za enega samega odvetnika, upad vpisa študentov, hujskanje, ustrahovanje, razdiranje enotnosti in druge škodljive poteze za ugled univerze. Marušič očitke ves čas zavrača in se brani, da gre za pritisk ene interesne skupine na univerzi, večinoma iz znanstvenoraziskovalnega središča, ki naj bi izgubila nekatere privilegije.

Marušič je zvečer v izjavi za medije zapisal, da so uradnim osebam izročili vse zahtevane listine UP, med njimi tudi pogodbo z odvetnikom Cugmasom s 1. marca 2012, »ki ni bila uničena«, in »revizijsko poročilo zunanje revizorske hiše, iz katerega je razvidno, da ni bilo očitanih nepravilnosti«.