Metaldays, kot so lani preimenovali dotedanji Metal Camp, bo od 20. do 26. julija na dveh odrih ponudil nastope 85 skupin. Ponudba bo raznovrstna tako po državah, iz katerih izvajalci prihajajo, kot tudi po zvrsteh.

Slišati bo skupine, kot so finski melodični death metalci Children of Bodom, njihovi heavy metal sonarodnjaki Amorphis, danski Volbeat, ki združujejo prvine rock and rolla, heavy metala in rockabillya, švedski progresivni metalci Opeth in heavy metalci Sabaton, norveški black metalci Satyricon, nemški melodični death metalci oziroma metalcorovci Heaven Shall Burn ter ameriške thrash metal legende Megadeth.

Gosti iz več kot 50 držav

Nabor skupin pa je po poročanju današnjega Dela privabil množico gostov iz več kot 50 držav, tudi takšnih, ki prihajajo iz Nove Kaledonije, Združenih arabskih emiratov, Malezije in Čila.

MetalDays je festival za vse generacije, največ obiskovalcev je starih med 35 in 50 let, je strukturo festivala za STA ocenil eden od organizatorjev Roman Fileš.

Festival, pri katerem je v ospredju resnično glasba, sicer ponuja tudi številne obrobne dejavnosti na reki Soči, ob kateri sta plaži, namenjeni kopanju, sončenju in odbojki na mivki.

Dodatna voda in odjemna mesta za elektriko

Med drugim bodo v Tolminskem muzeju postavili razstavo s pregledom vseh dosedanjih festivalov, ki so Tolmin trdno zasidrali na zemljevid privržencev metala - postal je namreč svojevrsten evropski festival v lepi naravi, sodi pa tudi med prve festivale, ki so ponujali zabavo kar sedem dni, so zapisali organizatorji.

Letos so več pozornosti namenili tudi infrastrukturi - postavili so novo električno postajo in odjemna mesta, pa tudi za vodo bo na glavnem koncertnem prostoru bolje poskrbljeno.

»Pri produkciji ne bomo varčevali. Elektrika zdaj ni več težava, toda ostaja ogromno prostora za izboljšave... Polaganje sto metrov cevi vsako leto ni več dovolj,« je za časnik dejal Fileš.

Med festivalom bo 24 ur na dan odprta točka prve pomoči.