Ko so predstavniki spletne platforme LinkedAge pred mesecem in pol v Domu starejših Zimzelen v Topolšici predstavili svoj projekt mednarodne izmenjave za upokojence, je 77-letna Jožica Kučera navdušeno dvignila roko in vzkliknila: »Odlično! To mi je všeč! Resnično bi rada odpotovala v Španijo.« Zdaj nestrpno čaka torek, ko bo z letališča v Zagrebu poletela v Mataro ob španski sredozemski obali. Tam jo v domu za starejše čaka soba 82-letnega upokojenca Miquela Ribasoma, ki bo isti dan odpotoval v Slovenijo in teden dni preživel v njeni sobi v Topolšici.

Plačala bo samo letalski prevoz

Gre za prvo mednarodno izmenjavo med stanovalci domov za starejše. LinkedAge je namreč spletna platforma, ki starostnike spodbuja k novemu življenjskemu slogu in jim omogoča, da spoznajo tuje kraje in nove ljudi. »Pokazali so mi fotografijo sobe gospoda Ribasoma. Čudovita je, pa še pogled na morje ima,« nam je pripovedovala 77-letna Kučerova, ki si zaradi težav s kolkom najbrž ne bo ogledovala tamkajšnjih znamenitosti, ampak si bo privoščila miren, sproščen oddih.

»Predvsem me zanima, kako živijo v domu v Matari, kakšno hrano imajo, s katerimi dejavnostmi si krajšajo čas. Rada bi doživela nekaj novega in potem o svojih spoznanjih poročala prijateljem in zaposlenim v našem domu Zimzelen,« nam je razlagala pred dnevi, ko je v svoji sobici pripravljala potovalko. »Da ne boste mislili, da že zdaj pripravljam stvari za Španijo. Kje pa. Jutri odpotujem za tri dni na Dunaj, kjer sem živela kar petdeset let. Po poklicu sem bila kuharica. Po moževi smrti sem se vrnila v domovino, se naselila v domu starostnikov in zaživela na novo. Jeseni grem za kakšne štiri mesece v Kanado, kjer imam sorodnike, sicer pa sem v svojem dolgem življenju videla že pol sveta.«

Jožica Kučera je za zdaj edina stanovalka doma Zimzelen, ki se je odločila za takšno dogodivščino. Po njenih besedah si nekateri njeni vrstniki česa podobnega ne morejo privoščiti zaradi slabega zdravstvenega stanja in denarnih težav. Nastanitev in hrana sta sicer zastonj, treba pa je plačati stroške prevoza, ki pa so za tiste z nizko pokojnino lahko že velik problem. Kučerova bo denimo za letalsko karto odštela 180, organizatorjem projekta pa 73 evrov. Če bi odpotovala v katerega od slovenskih domov, ki so člani platforme, bi strošek, ki ga je treba odšteti ob prijavi, znašal samo 36 evrov.

Najpodjetniška ideja lanskega leta

Navdih za ta projekt s socialno noto prihaja iz študentske izmenjave Erasmus. Vodja projekta Dijana Galijašević poudarja, da je LinkedAge priložnost tudi za socialnovarstvene zavode, ki imajo v zadnjem času vedno več prostih sob in bi lahko prišli do novega vira dohodka. Projekt namreč poleg brezplačne zamenjave sob ponuja tudi prodajo prostih nastanitvenih zmogljivosti v domovih za ostarele po vsem svetu, ki so vključeni v mrežo. Gre torej za nekaj podobnega, kot je booking.com v hotelski industriji.

Za tak način letovanja, ki pa je plačljiv in ga lahko izkoristijo tudi mlajši, sta se odločila starejša zakonca iz doma Tertianum v Berlinu, ki bosta prek rezervacije na spletni strani LinkedAge odšla na oddih v dom skupine Sanyres v obmorskem letališču Puerto Banus v bližini Malage ob obali Sredozemskega morja.

Dijana Galijašević je bila prijetno presenečena nad odzivom zaposlenih v domu Zimzelen. Ker Španec, za katerega bodo skrbeli teden dni, ne govori nobenega drugega jezika, so takoj poklicali na univerzo za tretje življenjsko obdobje in jih prosili za pomoč ali nasvet. Prek njih so spoznali starejšo gospo, ki se je naučila govoriti špansko, zdaj pa nima nikogar, s katerim bi se pogovarjala. Navdušeno je sprejela povabilo, da bo teden dni »osebna spremljevalka« tujega gosta. Njemu in zaposlenim v domu bo omogočila komunikacijo, sama pa bo lahko izpopolnjevala znanje španščine.

Komunikacijsko orodje LinkedAge, ki je bilo najpodjetniška ideja leta 2013, sta v podjetju Socinet razvila Tomaž Lorenzetti in Marko Guček. Za zdaj sodelujejo s trinajstimi različnimi državami, v mrežo pa se je vključilo že več kot tisoč domov za starostnike.