Ljubitelji Jamesa Bonda so si zagotovo že večkrat ogledali film z naslovom Octopussy iz leta 1983, v katerem se Roger Moore v glavni vlogi podi za tihotapci z diamanti s čedno poveljnico zanimivega imena. Octopussy pa v živalskem svetu ne pomeni nič drugega kot osmeronožec ali oktopod, kamor s svojimi osmimi lovkami oziroma nogami uvrščamo hobotnice. Ti najinteligentnejši nevretenčarji se od sip in lignjev med drugim razlikujejo po tem, da imajo priseske po vsej dolžini namesto samo na koncu lovk. Nimajo trdnega skeleta, kar jim omogoča izjemno gibčnost, edini trdi del telesa je oster zob v ustih v sredini med lovkami. Prav slednjega moramo pred pripravo skupaj z drobovjem odstraniti, tako hobotnico ustrezno očistimo. V naših ribarnicah in veleblagovnicah najpogosteje naletimo na običajne in muškatne hobotnice. Muškatne (Hrvatje jim pravijo muzgavci) se od prvih razlikujejo po tem, da so manjše in imajo priseske na lovkah razporejene v eno samo vrsto. Med ljubitelji te morske živali na krožniku se bije besedni boj, ali je treba hobotnico olupiti ali ne, odstraniti seske na lovkah ali ne. Pravi sladokusci tega ne storijo, saj vsaj pri mlajših primerkih ni prav nobene potrebe, poleg tega od hobotnice po lupljenju in nadaljnji pripravi skoraj nič ne ostane. Veliko pomembneje je hobotnico pred pripravo že očiščeno zamrzniti, še enostavneje je zamrznjeno kupiti, kar se tako ali tako zgodi v večini primerov. Zamrzovanje namreč pripomore, da bo žival kuhana veliko hitreje, kot če bi v lonec položili svežo. Poleg tega se to pri okusu prav nič ne pozna. Obstaja celo teorija, na katero prisegajo številni, da je hobotnica skuhana hitreje, če vam v lonec pade plutovinast (in ne novodoben plastičen) zamašek od buteljke. Znanstvene razlage temu v prid ni, poskusiti pa tudi ni greh, saj ga ni sladokusca, ki si ga ob pripravi takšne delikatese ne bi privoščil vsaj kakšen kozarec. Priprava hobotnice je veliko enostavnejša, kot bi kdo utegnil pomisliti, morda si pomagate z naslednjimi recepti ali pa uberete povsem svojo pot.

Hobotnica po ribiško

Potrebujemo 6 (kakšno več ali manj, dobro je, da so podobne velikosti) muškatnih hobotnic, 2 čebuli, 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 dl primorskega belega vina (malvazija), morsko sol, sveže zmlet črni poper, mleto sladko rdečo papriko, 2 stroka česna, 3 vejice peteršilja, 2 mlade vršička rožmarina.

Hobotnice je najbolje kupiti že očiščene in zamrznjene. Če jih ulovimo sami, pa nas vse to še čaka. Ko hobotnici odstranimo drobovje skupaj z usti, jo je najbolje zamrzniti, saj se bo tako skuhala in zmehčala veliko hitreje, na okus pa zamrzovanje pri hobotnici nima vpliva. Ko se hobotnice odmrzujejo, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Posteklenimo jo na olju v večjem širokem loncu. Še preden začne rjaveti, ogenj zmanjšamo in čebulo potresemo z mleto papriko, premešamo ter dodamo cele očiščene hobotnice. Nič ne zalijemo! Posodo pokrijemo in hobotnice v tekočini, ki jo spustijo same, počasi dušimo toliko časa, da tekočina povsem povre. Česen medtem olupimo in stremo. Hobotnice zalijemo z vinom. Dodamo sol (zelo malo, hobotnice so slane že same po sebi!), poper, česen in rožmarin. Premešamo in na hitro prevremo, da se omaka zgosti. Peteršilj medtem osmukamo in drobno sesekljamo. Na vsak krožnik damo po eno hobotnico (lahko pa jih prej narežemo) skupaj z nekaj omake, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s koruzno polento. To lahko predhodno tudi ohladimo, narežemo na rezine in popečemo.

Hobotnica s paradižnikom

Potrebujemo 1,5 kg muškatne ali navadne hobotnice, 1 kg svežega paradižnika, 2 veliki čebuli, 1 kozarec belega vina, ekstra deviško olivno olje, morsko sol, strok česna, vejico peteršilja, sveže zmlet poper, polento.

Hobotnico temeljito umijemo in očistimo ter narežemo na manjše kose (kot meso za golaž). V pokriti ponvi jo z malce olivnega olja dušimo deset minut. Dodamo še malo olja in sesekljano čebulo ter dušimo še deset minut. Potem prilijemo vino, dodamo na majhne kocke narezan paradižnik, česen in peteršilj, solimo in popramo po okusu, posodo pokrijemo in kuhamo, da se hobotnica zmehča. Po potrebi vmes zalivamo z vodo. Ko je hobotnica kuhana, jo ponudimo s kosi polente, ki jo v ponvi popečemo, tik preden jo postrežemo. Polento je dobro skuhati (z malce olivnega olja) že malo prej, da se ohladi in strdi – za lažje rezanje.

Solata iz hobotnice in krompirja

Potrebujemo 800 g muškatne ali mlade navadne hobotnice, 500 g mladega krompirja. Za solatni preliv še ekstra deviško olivno olje, kis, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 4 stroke česna, vejico peteršilja.

Temeljito očiščeno hobotnico odmrznemo in položimo v lonec. Krompir dobro operemo in stresemo k hobotnici. Prilijemo toliko hladne vode, da so vse sestavine pokrite, pristavimo, zavremo in kuhamo pol ure, da se krompir zmehča. Kuhano hobotnico (mlada bo v tem času že dovolj kuhana, večje pa damo kuhat prej in jim šele nato dodamo krompir) s krompirjem odstavimo in ohladimo. Česen olupimo in drobno sesekljamo, drobno sesekljamo tudi peteršilj. Hobotnico in krompir odcedimo. Krompir olupimo in oboje zrežemo na kolesca ter damo v skledo. V skodelici razmešamo kis in sol, da se slednja raztopi, nato med mešanjem prilijemo olje, nazadnje pa vmešamo poper ter sesekljana česen in peteršilj. Narezana hobotnico in krompir prelijemo s solatnim prelivom, nežno premešamo in v hladilniku mariniramo več ur ali še bolje čez noč. Postrežemo kot predjed, skupaj z dobrim kruhom tudi kot malico.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)