Čeprav je do najtežje pričakovane nedelje letošnjega leta še dobrih pet mesecev, tekaški navdušenci že nestrpno odštevajo dneve.

Organizatorji tekaškega spektakla leta poudarjajo, da je pomembno biti aktiven vse leto, in to se iz leta v leto uresničuje. »Tekači so vse bolj kondicijsko pripravljeni na tekaški vrhunec leta, kar pomeni, da je iz leta v leto manj poškodb, kolapsov ali drugih zdravstvenih nevšečnosti. Veliko ste k temu pripomogli tudi mediji, ki redno in načrtno ozaveščate bralce oziroma tekače ter poudarjate pomen telesne aktivnosti,« nam je zadovoljno povedal alfa in omega Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar.

Vadba z glavo

Direktor Timinga Ljubljana, ki skrbi za izvedbo tekmovanja, opaža velik porast navijačev, kar je prepričljiv dokaz, da obiski tekaških prireditev niso le zdrava rekreacija, ampak tudi oblika aktivnega druženja. Tega se dobro zavedajo tudi tekači. Da bi se uspešno pripravili na 10, 21 ali 42 kilometrov dolge teke ter v njih tudi uživali, vadijo sistematično in prek vsega leta, številni tudi s pomočjo tekaških trenerjev in v družbi tekaških somišljenikov. Najboljši med njimi vsak dan, po več ur, v vsakem vremenu, ob petkih in svetkih ter tudi na dopustu.

Dobrodošle novosti

Dobrih pet mesecev pred dnevom D (lani je Ljubljanski maraton slavil polnoletnost ter združil 19.335 tekačev in tekačic različnih generacij in pripravljenosti) tudi organizatorji ne sedijo križem rok .

Kot že omenjeno, se letos obeta kar nekaj privlačnih novosti. Nova bo maratonska trasa, ki bo potekala le v enem krogu oziroma osmici, kot partner se je Ljubljanskemu maratonu pridružil Adidas, sejem Expo pa se bo preselil v Halo A Gospodarskega razstavišča.

Tudi letos bodo programu dodali zabaven krajši tek Fun Run, namenjen vsem, ki bi radi bili del maratonskega dogajanja, a jim je deset kilometrov predolga razdalja.

Na visoki ravni

»Naš maraton glede na našo majhnost nikoli ne bo velik, je pa res, da je organiziran na visoki ravni. To priznava tudi mednarodno združenje, ki nam je podelilo srebrni znak AIMS. Tudi čas našega maratona je primerljiv z tistimi na večjih. Kot zanimivost naj povem, da je letošnji čas najboljšega na bostonskem maratonu slabši od rekorda na ljubljanskem,« je povedal Gojko Zalokar in

dodal, da so o trasi z enim krogom razmišljali že dlje, a da bo zdaj rekord težko primerljiv s časom na stari trasi, saj bodo razmere drugačne.

Ta sprememba trase sicer za organizatorje pomeni velik finančni zalogaj, samo za delo na trasi pa bodo potrebovali nekaj sto ljudi več.

Sejem Tečem EXPO 19. Volkswagen Ljubljanski maraton

Tekaški del prireditve bo že tretjič spremljal sejemski del, ki bo od četrtka, 23. oktobra, do nedelje, 26. oktobra, potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Razstavni program so izdelki in storitve različnih športnih blagovnih znamk in ponudnikov s področja prehranskih dopolnil, športne prehrane in športne opreme ter pripomočkov. Ob prisotnosti strokovnjakov bo moč dobiti strokovne nasvete ter izvedeti več o rekreaciji. Obogatil ga bo spremljevalni program, ki bo namenjen predvsem tekačem in njihovim družinam, športnikom in navijačem ter tudii tistim, ki se s tekom šele spogledujejo. Vstop na sejem bo prost.

Na sejemskem delu bodo potekali tudi prevzem štartnih številk maratona, izdaja maratonskega materiala, testeninka in spremljevalni program s poučnimi okroglimi mizami.