V družbi je vselej lepše, prijetnejše in bolj zabavno. Seveda to velja tudi za tek, še posebno če štetje tekaških kilometrov radi povežete s sproščenimi pogovori in izmenjavo tekaških izkušenj.

Adidas, ki je tudi novi diamantni sponzor Ljubljanskega maratona, bo letos že tretje leto zapovrstjo organiziral šolo teka, v katero se ljubitelji teka že lahko prijavite prek spletne strani www.adidas-solateka.si.

Polmaratonci in maratonci

Po dveh izredno uspešnih letih bo Adidasova šola teka letos potekala na povsem novem nivoju. Namenjena bo dvestotim rekreativnim in polprofesionalnim tekačem, katerih cilj je premagati polmaraton (21 km) in maraton (42 km).

Projekt polletnih tekaških treningov pod strokovnim vodstvom se bo pričel predvidoma 12. aprila, ko bodo pred Fakulteto za šport v Ljubljani priredili spoznavni dan. Pod vodstvom profesionalnih trenerjev z vodjo Blažem Strožerjem na čelu bodo udeleženci treningov usvojili pravilno tehniko za tek na daljše razdalje, priprave pa bodo okronali z oktobrskim nastopom na Volkswagen 19. Ljubljanskem maratonu.

Presenečenja tudi za začetnike

»Pravilna tehnika teka nam omogoča bolj ekonomično gibanje, s tem pa lahko daljše razdalje pretečemo hitreje in z manjšim naporom, medtem ko s slabo tehniko tvegamo preobremenitve in posledično poškodbe tkiv in sklepov. Najbolj pogosta napaka tekaških začetnikov je, da želijo takoj priti do vidnih rezultatov in želenega napredka, kar se zrcali v pretiravanju. To se odrazi z bolečinami v mišicah in sklepih ter upadu motivacije za tek,« poudarja Blaž Strožer. Svoje varovance bo glavni trener Adidasove šole teka na treningih seznanil tudi z osnovami primernega prehranjevanja ter ustrezno tekaško opremo in zaščito pred poškodbami.

Priprave na maraton bodo tudi letos potekale v treh krajih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Mariboru in Celju. Prijavnina bo 45 evrov, vanjo pa bodo poleg šestmesečnih profesionalnih treningov vključene tudi prijavnina za Ljubljanski maraton, tekaška majica in še nekatere druge ugodnosti. In še ena dobra novica: pri Adidasu niso pozabili niti na tekače začetnike. Zanje prav tako pripravljajo posebna presenečenja, o katerih pa bomo na straneh te priloge pisali v prihodnjih številkah.