Poškodbe so vsakodnevni problem rekreativnih tekačev. Kaj po vašem mnenju to pomeni za organizem, telo?

Tek kot aerobna oblika telesne aktivnosti ima zelo pozitiven vpliv na zdravje. Še posebej je to opazno pri preprečevanju kroničnih obolenj sodobnega časa, ki so v veliki meri povezane s stresom, načinom prehrane in telesno neaktivnostjo: zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, prekomerna telesna teža... V svetu je trend tako imenovanega predpisovanja telesne vadbe kot vzporednega načina zdravljenja prav teh najpogostejših kroničnih obolenj. Vsekakor je treba že na začetku ukvarjanja s tekom osvojiti tekaško abecedo, ki vključuje bistvene elemente preventive poškodb (tehniko teka, ogrevalne vaje, raztezne vaje...).

Se strinjate, da bi moral rekreativni športnik pred začetkom ukvarjanja s tekom opraviti preventivni zdravstveni pregled?

Priporočam, da vsak, ki se ukvarja s športom, opravi preventivni zdravstveni pregled. Vrhunski športniki imajo zagotovljene zdravstvene preglede. Športniki, ki so prijavljeni v športne klube, naj bi tudi bili v tem sistemu. V bistvu prav rekreativci, ki tudi nemalokrat dosegajo zavidljive rezultate, ostajajo zunaj sistema, čeprav so zahteve in obremenitve, ki so jim med športom izpostavljeni, zelo visoke oziroma primerljive tudi s kategoriziranimi športniki. Sedanje osnovne grobe smernice za preventivne preglede v športu v prvi vrsti slonijo na izključitvi nenadne srčne smrti, ki je sicer redka, ampak ko se zgodi, je večinoma usodna. Športniki rekreativci pa nemalokrat po drugi strani želijo nasvete, kako izboljšati tehniko teka, kako dati največ od sebe, kje so še možnosti za izboljšave. Poučeni so o veliko zadevah z interneta, iz strokovnih revij in iščejo tudi storitve ki bi jim pri tem pomagale. V našem Centru za medicino in šport tako opravljamo preglede in testiranja vrhunskih športnikov kot tudi rekreativcev s ciljem preventive bolezni, izboljšanja zdravstvenega stanja, doseganja zastavljenih ciljem in ne nazadnje – uživanja v športni aktivnosti.

Katera so najpogostejša bolezenska stanja, ki so lahko posledica tega, da nismo bili pozorni oziroma prisluhnili svojemu telesu?

V zvezi s tekom so najpogostejša obolenja gibal, posebej ligamentov, sklepov in mišic spodnjih okončin. Pomembno je pravočasno ukrepati oz. prilagoditi trening. S tem preprečimo, da akutne poškodbe preidejo v kronične, ki velikokrat zahtevajo dolgotrajnejše zdravljenje.

Je zmotno, da mlado telo prenese vse napore? Kje je meja?

Mlado telo mogoče trenutno zmore vse, ampak prevelike obremenitve zagotovo puščajo posledice. Telo nam samo pove, kdaj smo prešli svojo mejo. Zdravniki pa svetujemo, npr. pri teku, glede na rezultate obremenitvenega testiranja, ki nam da vzdržljivostne parametre (porabo kisika, anaerobne prage, ekonomičnost teka, dihalne parametre), optimalne fiziološke okvire za treninge. Za tek se je pokazalo, da je za resnega rekreativca optimum okoli 40 kilometrov na teden. Na eni strani premalo in po drugi strani preveč telesne aktivnosti ima lahko negativne posledice za zdravje. Zagotovo pa je najmočnejši dejavnik, ki ga pri športu treba poudariti, motivacija.