Spremenljivo vreme na Sachsenringu je obetalo veliko. Malo dež, malo suha steza, precej hladno za ta letni čas, vsi pogoji za presenečenje so bili dani. A kot se je že osemkrat v tej sezoni pokazalo, je v tem cirkusu le ena stalnica: premoč Marca Marqueza. Španec je bil eden od večine dirkačev, ki so po ogrevalnem krogu zavili v bokse in presedli na motocikle, pripravljene za suho stezo. In kot je že skoraj običaj, je to nalogo najbolje opravil Marquez, ki se je na izvozu iz boksov postavil na najboljše mesto. Start je sicer povedel Stefan Bradl, ki je imel motocikel že obut v pnevmatike za suho stezo, a je imel očitno na njem nastavitve za dež, zato je bil v boju z ostalimi dirkači, ki so planili iz boksov, brez pravega odgovora.

Marquez in Pedrosa sta bila zato po kratkem lovu za dirkači, ki so dirko začeli z »običajnega« startnega položaja, spet razred zase. Ves čas sta se držala dovolj skupaj, da Marquez na prvem mestu ni mogel ravno voziti poljubno hitro, na drugi strani pa je bil Pedrosa ravno toliko počasnejši, da ni nikoli prišel do priložnosti za prehitevanje. »Malce nenavadno je bilo začeti iz boksov, a sem vedel, da moram to opraviti, in to čim hitreje. In uspelo mi je: če je imel Bradl po prvem krogu še devet sekund prednosti, sem hitro videl, da lahko vozim s svojim hitrim ritmom. Prehitevanje za prvo mesto ni bilo posebno težko, čeprav me je v začetnem delu dirke malce le skrbelo, kako bo v bolj mokrih ovinkih. A smo bili pozorni tam, tako da je bila odločitev o menjavi motocikla pravilna. Zares sem užival le v začetku, ko sem moral malo več prehitevati, nato pa je bila samo rutina, paziti sem moral le, kaj za menoj dela Dani,« je povedal Marc Marquez, ki je z deveto zaporedno zmago postavil nov rekord. Je najmlajši v zgodovini dirk najvišjega razreda, ki je zmagal na devetih zaporednih dirkah, in podrl rekord Mika Hailwooda iz leta 1964.

Drugouvrščeni Dani Pedrosa je bil sicer zadovoljen s Hondinim uspehom, po drugi strani pa se je zavedal, da je bil od zmage precej oddaljen: »Začetek dirke je bil težak, nisi mogel vedeti, kaj bo z vremenom. A na srečo so bile naše odločitev pravilne. Z Marcom sva imela podoben ritem, na trenutke sem bil celo hitrejši od njega, a se mu nisem uspel dovolj približati. Na sredini dirke sem naredil še dve manjši napaki, ki pa sta bili dovolj, da si je Marc privozil še nekaj prednosti, ki mi je ni uspelo nikakor več zmanjšati.«

Steza pa ni najbolj dišala Yamahi – ne Jorgeju Lorenzu ne Valentinu Rossiju. »Ko sem zapeljal v prvi ovinek, so bile zavore prehladne in niso imele učinka. Skoraj sem zapeljal s steze, zato me je prehitelo nekaj tekmecev. A potem sem se počasi osredotočil in uspel voziti precej hitreje,« je dejal Jorge Lorenzo. Naslednja dirka v motoGP bo 10. avgusta v Indianapolisu.