Nizozemci so v boju za tretje mesto šok doživeli že pred tekmo, ko se je na ogrevanju poškodoval Wesley Sneijder, ki si je poškodoval stegensko mišico in na igrišču ga je zamenjal Jonathan de Guzman. Trener Louis van Gaal je tako po Nigelu de Jongu in Leroyu Feru ostal še brez tretjega igralca.

Vodstvo že v tretji minuti

A na igrišču so prvi šok doživeli Brazilci. Thiago Silva je Arjena Robbna po hitrem protinapadu zaustavil s prekrškom na robu kazenskega prostora, alžirski sodnik pa je po napaki brez oklevanja pokazal na belo točko, iz katere je zanesljivo zadel Manchestrov Robin van Persie. Novo napako brazilske obrambe in Davida Luiza je v 17. minuti kaznoval David Blind, ki je v kazenskem prostoru sam prišel do odbite žoge in jo neoviran zabil v gol.

Brazilci so imeli nato več od igre, a bili povsem nenevarni v napadu. V 21. minuti je Oscar poskušal s strelom z razdalje, a ni resno ogrozil nasprotnih vrat. Isti igralec je v 38. minuti na desni strani ob robu kazenskega prostora izvajal prosti strel, njegovo nevarno podajo pa sta za malo zamudila David Luiz in Paulinho.

Pogumno igro kronali s tretjim zadetkom

Tudi v drugem delu se je nadaljevala igra med obema kazenskima prostoroma, več od igre so imeli Brazilci. Prvi je bil v 60. minuti nevaren Ramires, a tudi tokrat ni šlo za res izdelano nevarno akcijo z odločni zaključkom. Osem minut kasneje so Brazilci zahtevali enajstmetrovko po prekršku nad Oscarjem, a je slednji zaradi domnevnega simuliranja prejel rumeni karton.

Nizozemci so z obrambno igro čuvali vodstvo in prežali na svoje priložnosti. Nevaren je bil predvsem Arjen Robben, ki je sejal strah v brazilskih vrstah. Slednji je v 82. minuti prav tako zahteval novo enajstmetrovko, sodnikova piščalka pa je bila spet nema. Pogumno igro so Nizozemci kronali s tretjim zadetkom v sodnikovem podaljšku, ko je podajo z desne strani izkoristil Georginio Wijnaldum.

»Navijačem se moramo opravičiti«

Nizozemci so po tekmi slavili, Brazilci pa so prav na hitro odšli v slačilnice. »Saj ne vem, kaj naj rečem. Občutki so strašni,« je menil Oscar, eden najboljših in najnevarnejših domačih igralcev na tekmi za tretje mesto. »Frustrirani smo. Nismo si zaslužili takšnega konca. Navijačem se moramo opravičiti,« pa je dejal kapetan Thiago Silva, eden od krivcev za poraz. »Odhajamo zelo žalostni in Brazilci so žalostni z nami,« pa je menil Hulk.

Porazu primerni so bili tudi zapisi v časnikih. »2. del Novo trpljenje« so zapisali pri športnem časniku Lance. A razočaranje je bilo vidno tudi v številnih navijaških conah po vsej državi, ki jih je spet obiskalo več milijonov ljudi. Coapacabana v Rio de Janeriu se je izpraznila rekordno hitro.

Kaj bo s Scolarijem?

Vsaj trenutno je Brazilija v nogometnem šoku. Selektor Luiz Felipe Scolari se še ni odločil kako naprej, javnost pa ni na njegovi strani. »O tem odloča predsednik zveze,« je novinarjem po tekmi dejal Scolari. »Dogovorjeni smo, da po koncu prvenstva oddam poročilo. Naš položaj ni rožnat, a predsednik in vodstvo zveze bosta analizirala dosežke. Kot selektor sem Brazilijo vodil na treh svetovnih prvenstvih in vedno prišel vsaj do polfinala.«

Brazilija je s četrtim mestom na SP razočarala in bolj kot četrto mesto izstopata slaba igra in najvišja poraza v zgodovini Brazilije na SP v obeh odločilnih tekmah pred domačim občinstvom. Predsednik brazilske zveze Marco Polo Del Nero je bil doslej zagovornik Scolarija, ki mu je pogodba z zvezo s prvenstvom potekla, in zanimivo bo videti, kako se bo odločil za naprej.

Van Gaal: vodil sem najboljšo reprezentanco doslej

Tega je podprl tudi poškodovani brazilski zvezdnik Neymar, ki je nenapovedano prišel na novinarsko konferenco po tekmi, nato pa podal roko tudi tehničnemu direktorju Carlosu Albertu Parreiri in jima izrekel podporo.

Bolj zadovoljen je bil nizozemski selektor Louis van Gaal, ki je ocenil, da je tokrat vodil najboljšo reprezentanco doslej. »Tukaj smo dosegli več kot dva gola na tekmo, na celem turnirju smo prejeli le štiri. Tudi danes ni bilo lahko, Brazilci so imeli dan odmora več od nas, a zelo dobro smo začeli. Sodniških napak na tekmi je bilo preveč,« je po tekmi ocenil Nizozemec in svojemu prvemu zvezdniku Arjenu Robbnu še enkrat javno dejal, da je dobrodošel v Manchestru.

Zmaga kot lep obliž po polfinalnem porazu

»Ponosen sem na celo ekipo, a obenem razočaran, saj smo bili blizu finalu in tekmi za prvo mesto. Tokrat smo res imeli priložnost za nov finale. Po drugi strani je bilo zelo težko, dvakrat smo igrali 120 minut in nato morali izvajati enajstmetrovke, a zmaga z Brazilijo je vendarle lep obliž po polfinalnem porazu,« je po tekmi za tretje mesto ocenil Nizozemec.

A tudi po zmagi je Robben proti malemu finalu. »Mislim, da gre tukaj le za komercialne interes Fifa. Na SP gre samo za zmago. Ko izgubiš polfinale, si želiš le še domov. Seveda smo profesionalci, nastopimo na tekmi in seveda si spet želimo zmago. Na koncu se je izšlo dobro, osvojili smo tretje mesto, ki ga pred prvenstvom ni pričakoval nihče. Mnogi so bili mnenja, da se bomo poslovili že po predtekmovanju.«

Nogometaš je ponovil tudi oceno selektorja van Gaala, da je ta nizozemska ekipa nekaj povsem posebnega. To je izpostavil tudi Robben, ki je dejal, da je to tudi posledica dolgoletnega dela, saj je bila ekipa v zadnjih dveh sezonah zelo veliko skupaj, na treningih, v hotelih in drugod, zato se krepijo tudi vezi med igralci.

Tekma za 3. mesto:

Brazilija - Nizozemska 0:3 (0:2)

Strelec: van Persie 3./11-m, Blind 17., Wijnaldum 91.

    

Začetni postavi:

Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Thiago Silva, Maxwell, David Luiz, Luiz Gustavo (Fernandinho/46.), Paulinho (Hernanes/57.), Oscar, Ramires (Hulk/72.), Willian, Jo.

Nizozemska: Cilless(Vorm/93.), Ken , de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Kuyt, Blind (Janmaat/70.), Clasie (Veltman/90.), Robben, Wijnaldum, Sneijder, van Persie.