Rus, jamar in inženir Aleksander Filipov, dober poznavalec kaninskega pogorja in vlečni konj ruskega projekta na Kaninu, je v četrtek zvečer prišel med bovške svetnike in jih (skupaj s podpornico, nekdanjo slovensko smučarko Mojco Ogris-Schimberg , in norveškim strokovnjakom za žičniške naprave Geirjem Olsenom) tudi prepričal. Ne toliko z načrti za oživitev Kanina, saj ti šele nastajajo in jih trojica Rusov, ki se zanima za prevzem Kanina, še ne želi javno razkrivati, temveč s svojo resnostjo in profesionalnostjo. »Interesenti so zdaj že četrtič tukaj, doslej so v to vložili že kar nekaj denarja, najeli so odvetniško in projektno družbo, bili dvakrat s helikopterjem na Kaninu, obiskali stečajno upraviteljico, Hypo Leasing, Promotur, ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Skratka profesionalen pristop,« je hitel razlagati bovški župan Siniša Germovšek. Rusi so poleg tega za ta namen že maja v Kopru ustanovili podjetje Ilev Inženiring.

Župan: Pogodba ima dovolj varovalk

Cena najema zemljišč še ni znana. Občina jo bo namreč lahko začela zaračunavati šele leta 2020, ko poteče dosedanja (brezplačna) najemna pogodba občine z ATC Kanin. Slednjo naj bi Rusi prihodnji petek odkupili iz stečajne mase. »Če bi zakonodaja dovoljevala, bi zemljišča dali tudi v brezplačni najem, a to ni mogoče,« je pojasnil župan Germovšek. Svetniki so bili sprva do oddaje zemljišč Rusom zadržani. Pomisleke so imeli predvsem glede tega, da si najemniki želijo zgolj zemljišč in bi najemna pogodba blokirala razvoj drugih dejavnosti in drugih interesentov, če Rusi svojih namer ne uresničijo. Župan zagotavlja, da ima pogodba dovolj varovalk, da do tega ne bo prišlo. Prav tako se mu bojazen, da bi nekdo kupil stare naprave in z njimi ne bi ničesar počel, ne zdi tehtna. Župan zagotavlja, da bo občina z najemniki še naprej sodelovala kot partner, če se bo izkazalo, da bi občina za obnovo lažje dobila nepovratna evropska sredstva, so se z Rusi celo dogovorili, da jim ti v last prepišejo krožno kabinsko žičnico.

Prvi korak do Kanina, stopnic še veliko

Rus Filipov je bil po seji z odločitvijo Bovčanov zadovoljen, z mediji pa izjemno zadržan. Kot pravi, je to šele prvi korak, stopnic do vrha Kanina pa še veliko. Odločilen bo bržkone dogovor z lastnikom večine opreme na Kaninu, Hypo Leasingom. Prav tako ekipa, ki je prišla v Bovec, še ni znala (ali hotela) jasno povedati, ali se bodo prihodnji petek resnično udeležili dražbe, na kateri stečajna upraviteljica ATC Kanin prodaja (poškodovano) opremo na smučišču. Izklicna cena zanjo je dva milijona evrov, a jo bodo dražitelji lahko nižali.

Rusi niso bili edini, ki so se v Bovcu zanimali za Kanin. Na pogovore je prišla tudi druga skupina Rusov, ki se je zanimala za gradnjo hotelov, pa Turki, ki so menili, da bi lahko povsem dobro obratovali tudi zgolj s popravilom sedanjih naprav, ter Švicarji in Nemci.