Glasbeni večeri v Paviljonu na Kongresnem trgu se s koncertom Bilbi pričenjajo nocoj, Poletni koncerti v Taverni Koper bodo s programom začeli jutri, od 17. julija dalje pa bodo štirje četrtki rezervirani za Glasbene impulze, nadgrajeni cikel tradicionalnih Poletnih koncertov v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Skupno 16 večerov bo razpetih med raznolike glasbene žanre, od klasike in jazza pa do ciganskih ritmov in dixielanda.

Pogled v žensko dušo

Poletni koncerti v atriju Mestnega muzeja Ljubljana, ki so si doslej pridobili že številno zvesto občinstvo, se bodo ob desetletnici preobrazili v Glasbene impulze. »Zadevo je bilo treba nekoliko nadgraditi in osvežiti ter jo na novo profilirati, saj nismo več edini, ki pripravljamo koncerte v Mestnem muzeju,« spremenjeno poimenovanje glasbenega cikla pojasni Niko Houška iz agencije im.puls. Zatrjuje, da je imel ob snovanju programa pred seboj v mislih enako občinstvo kot doslej, torej glasbene sladokusce, ki so željni novosti, a je koncertnemu nizu dodal povezovalno linijo. »Doslej smo nekako preskakovali med različnimi stili, kar je bil naš koncept, odslej pa bomo imeli tematske rdeče niti, zaradi česar bo program bolj tekoč,« še pravi. Letošnja tema je ženska duša, zaradi česar se bodo predstavile le ženske izvajalke.

Poleg tega bo cikel za en večer zavzel tudi novo lokacijo, saj bo koncert, ki bo odprl ciklus, potekal v arheološkem parku Emona, v Zgodnjekrščanskem središču v soseščini Cankarjevega doma. Glasbeno-literarni večer bo v znamenju praznovanja Emona 2000, zato bo solo harfistke Mojce Zlobko Vajgl dopolnilo recitiranje pesnitev rimskega poeta Ovidija študentov Oddelka za klasično filologijo ljubljanske filozofske fakultete. Že v popoldanskih urah se bodo otroci na tem istem prizorišču, ki doslej ni bilo poznano kot gostitelj kulturnih prireditev, lahko udeležili delavnice izdelovanja inštrumentov in spoznavanja latinščine.

Preostali trije koncerti iz tega niza bodo potekali na standardni lokaciji, torej v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Konec meseca se bo tamkajšnji publiki z avtorskim glasbenim performansom Sveta ženska predstavila skladateljica in pianistka Tina Mauko. Na klavirju bo v živo improvizirala na posneto lastno izpisano glasbo in se skozi prostorske intervencije poistovetila z likom Marije Magdalene. Na prvi avgustovski četrtek bo sledilo glasbeno popotovanje po različnih slovenskih regijah s priznano vokalistko Nuško Drašček. Za veliki finale bodo v jeseni poskrbele flavtistka Eva-Nina Kozmus, čelistka Karmen Pečar in harfistka Mojca Zlobko Vajgl, ki bodo premierno združile moči.

Od soula do šansona

Glasbene večere v Paviljonu na ljubljanskem Kongresnem trgu, ki so dostopni povsem brezplačno in bodo zasedli sredine večere vse do konca avgusta, bo, kot je v navadi, odprl nekoliko bolj populističen program, tokrat z Bilbi in Direktorji. Drugi v nizu koncertov bo izjemoma v ponedeljek, nastopil pa bo Dixie šok band, šestčlanska zasedba, ki izvaja dixieland glasbo. Sledil bo kantavtroski večer z Boštjanom Naratom, teden kasneje bo oder zasedla mlada glasbenica Ditka.

Za tem v Slovenijo prihaja vokalistka in pianistka Lylit, trenutno ena najbolj priljubljenih avstrijskih soul in r'n'b pevk. Predvsem nekoliko starejšo publiko bo s šansoni in popevkami skušal očarati Lado Leskovar. Ljubitelji jazza bodo prišli na račun ob nastopu Mie Žnidarič, dogajanje v paviljonu bo sklenila Kapobanda, zasedba, ki na oder prinese najboljše od balkanskega temperamenta, ciganskih, irskih ljudskih pesmi ter klasike. Dixie šok band, Mia Žnidarič in Lylit bodo nastopili tudi na Poletnih koncertih v Taverni Koper, program pa bo zapolnila še Alenka Godec. sk