Nenehni navali misli, zaradi katerih zvečer pogosto ne moremo zaspati ali pa nam onemogočajo osredotočenje na trenutna opravila in naloge, mnogim povzročajo hude preglavice. Nekateri se zatekajo k meditaciji in koncentracijskim vajam, da bi se naučili nadzirati osredotočenost na trenutek, raziskovalci pa so v raziskavi ugotovili, da bi se bili številni tiraniji lastnih misli pripravljeni upreti celo s pomočjo elektrošokov.

Psihologi z Univerze v Virginiji in s Harvarda so v sklopu enajstih eksperimentov prostovoljce za 15 minut izolirali v komorah, kjer niso mogli početi ničesar drugega od mišljenja. Številni so po opravljeni nalogi povedali, da izkušnja ni bila prijetna, večina pa je opazila, da so se le s težavo osredotočili.

V petnajstih minutah kar 190 elektrošokov namesto lastnih misli

Neprijetnost soočenja z lastnimi mislimi se ni nič izboljšala, ko so se morali z njimi soočati doma, da bi raziskovalci preverili, če je bila izolacija v komori razlog za neprijetni občutek. Zanimivo so prostovoljci ugotovili, da so v udobju doma še težje ohranjali osredotočenost, izkušnja pa je bila precej bolj neprijetna od tiste, ki so jo imeli prostovoljci, ki so morali brati knjigo ali poslušati glasbo.

V še enem v nizu eksperimentov so prostovoljce izpostavili elektrošokom 9-voltne baterije, kar je primerljivo z udarcem statične elektrike. Kar tri četrtine prostovoljcev je sicer povedalo, da bi bili pripravljeni plačati, da elektrošoka ne bi več doživeli, a so se premislili, ko so bili zopet izpostavljeni zgolj svojim mislim. Kar 67 odstotkov moških in 25 odstotkov žensk se je takrat prostovoljno odločilo za električni šok. Eden od moških se je v obdobju 15 minut kar 190-krat elektrošokiral.

Raziskovalci so v znanstvenem članku v reviji Science sklepali, da večina ljudi raje počne nekaj kot nič, tudi če je doživljaj negativen.