Tridnevni festival Soča Outdoor je dodobra razmigal prizorišče ob sotočju Tolminke in Soče ter kobariški osrednji trg. Osemdeset tekmovalcev se je pomerilo v plezalni bitki pod Krnom na balvanih sredi kobariškega trga, okrog 700 tekmovalcev je teklo in tekmovalo na kolesih, pridružili so se jim padalci. V nedeljo dopoldne so najprej po poteh ob Soči in čez Kozlov rob stopile noge tekačev. Na Soča in Tolminka Trail Runu se ne teče toliko zaradi časa in razdalje, ampak zaradi teka samega in premagovanja ovir. »V ospredju je doživetje poti, iskanje miru in želja postati eno z naravo,« so sporočali organizatorji. Medtem so si kolesarji ob sotočju še umili zobe in se zavihteli na kolo. S štartno številko 57 je na tekmo endura – vožnje po poteh posoške lisičke Erwina Rommla in sledeh prve svetovne vojne – čakala naša največja kolesarka Tanja Žakelj. V cilj so se vračali popoldne.

Cilj festivala: ustvarjati nočitve

Organizatorji so skupno v vseh disciplinah in kategorijah sešteli skoraj 1000 tekmovalcev. »Glede na lanskoletno udeležbo smo tokratni festival podvojili,« je bil vesel Jan Klavora, eden od soorganizatorjev festivala, a je pripomnil, da so njihovi cilji veliko dlje. »Želimo, da festival postane turistični produkt, ki bo ustvarjal nočitve. Če smo imeli letos 15 odstotkov ali 150 tujih udeležencev iz devetih držav, si želimo v prihodnje delež tujcev dvigniti vsaj na polovico,« je pojasnil. Želijo si tudi širitve v Bovec in pokazati, da je dolina Soče ena sama turistična destinacija.

Peter Dakskobler je priznal, da se je festival februarja ob grožnji zakona, ki bi vožnjo kolesarjev v naravi še naprej kriminaliziral, in žledu zdel »težko spravljiv pod streho.« »Čez palec bi lahko rekel, da so kolesarji, kajakaši, mladi in športniki po duši in drugi na trasah med polomljenimi drevesi pustili vsaj 1000 prostovoljnih ur, da so poti danes odprte,« je povedal. Tudi zakon je medtem popustil in kolesarjem daje več upanja, da se bodo stvari uredile.

Začetek festivalskega dogajanja

Ob kolesarjenju so se ta konec tedna v Tolminu odvili tudi Puntarski dnevi, nekakšno nadaljevanje lanskoletnega velikega festivala ob 300-letnici tolminskega punta. Pravi bum festivalov, ki na svojih osrednjih straneh obiskovalce vabijo s smaragdno barvo Soče, pa šele prihaja. Po slabem tednu počitka se bo v Tolminu prvič zgodil Tmin Rock, nato pa med 20. in 26. julijem na sotočje prihaja najmnožičnejši Metaldays. Na njem se povprečno zvrsti okrog 12.000 obiskovalcev na dan in tudi letos ne bo nič drugače. Organizatorji so že marca prodali tri četrtine vseh vstopnic, vse tridnevne vstopnice so že pošle, tik pred začetkom festivala na teden prodajo še okrog 500 tedenskih kart, na voljo jih je manj kot 1000. Največ so jih doslej pokupili Slovenci, Avstrijci, Nemci in Francozi. Festival pa ni le priložnost za organizatorje, ampak tudi za ponudnike prenočitev vse od Idrije do Kobarida. »Prenočitve so večinoma razprodane že oktobra prejšnje leto, trenutno je v Tolminu za festival nemogoče dobiti proste sobe. Ta festival ima pozitivne učinke na vse tiste naše ponudnike, ki od tega želijo kaj imeti,« je pojasnila Mateja Skok iz Lokalne turistične organizacije Sotočje. Tudi letos bodo na samem festivalu priredili tržnico lokalnih ponudnikov tipičnih izdelkov iz Posočja. »Drži, glede na to da se v teh dneh število prebivalcev Tolmina potroji, je potrebne nekaj strpnosti, a festival in njegovi obiskovalci so med domačini dobro sprejeti,« je še dejala Skokova.

Po metalcih bodo prostor ob sotočju dobili kreativci na taboru Sajeta, nato pa z okrog 12.000 obiskovalci še avgustovska Punk Rock Holiday, katerega predprodaja mesec pred začetkom presega vse dosedanje številke, in Overjam International Reggae, ki je po vmesni selitvi v Vrtojbo spoznal, da se s sotočjem Tolminke in Soče nič ne more primerjati. V Posočju se tako vse bolj uveljavlja blagovna znamka Soča Festivalley, kateri naj bi se prihodnje leto pridružili tudi bovški festivali, ki združujejo glasbo, naravo in šport. Janko Humar iz Lokalne turistične organizacije Bovec meni, da se kritična masa tistih, ki verjamejo v dolino kot eno destinacijo, povečuje. In da je pravkar zaključen Soča Outdoor festival ena od prireditev, ki razbija stereotipe o nepovezanosti v dolini in med glasbo vpeljuje glavne posoške adute – športe na prostem.