»O mama mia, koliko ljudi! Kako impresivno, vendar kako nevarno,« je italijanski klubski kolega Kristijana Korena opisal navdušenje začetka 101. kolesarske dirke Tour de France na britanskem otočju. Kulisa z neverjetnimi množicami navijačev je zaznamovala začetek v angleški pokrajini Yorkshire. In če so se kolesarji čudili milijonski množici, medtem ko praktično ni bilo niti enega metra brez gledalcev, več naj bi jih nekateri videli le na Alpe d' Huez, pa so začetek po tekmovalni plati zaznamovala le uveljavljena imena. Še najbolj je včeraj v Sheffieldu presenetil Vincenzo Nibali (Astana), ki je ob etapni zmagi oblekel tudi rumeno majico.

Etapo z devetimi kratkimi vzponi, ki je spominjala na mali Liege–Bastogne–Liege, najtežjo spomladansko klasiko, je italijanski prvak in eden favoritov za skupno zmago dobil s samostojnim napadom v zadnjih kilometrih. Nibali je znan po tem, da ima instink in pogum, da improvizira. »Ta zmaga je dobro znamenje,« pravi Morski pes iz Messine. »V glavi sem imel, da bom poskušal zmagati v etapi, da bom rumeno majico oblekel tako zgodaj, pa še ne. Cilj je, da v rumenem pripeljem v Pariz.«

V očeh dvemilijonske britanske publike, ki naj bi se zbrala ob cestah, sta seveda najbolj Chris Froome in Mark Cavendish, sicer le dva od štirih Britancev na Touru, na katerem sodelujejo kolesarji iz 34 držav. Iz desetih le posamezniki, iz sedmih, tudi Slovenije, par. Največ je zraven seveda Francozov (44, to je 22 odstotkov), 20 Špancev, po 17 Italijanov in Nizozemcev. Chris Froom (Sky) je v uvodni etapi do Harrogata s sedmim mestom celo nakazal, da bi bil lahko dober sprinter za težke zaključke. Premagal je celo Norvežana Kristoffa, Švicarja Albasinija in Španca Rojasa, ki sodijo v razred Boruta Božiča. Zelo neobičajno aktiven za branilca lovorike zmagovalca Toura, od katerega bi pričakovali morda bolj racionalno vožnjo, pa je bil tudi v nedeljo. »Upam, da so po takem dnevu utrujeni tudi drugi.«

Cavendish, ki je v tej sezoni zamenjal Sky za belgijsko Omega Pharma Quick, je bil še vroč. Prva etapa se je končala skoraj naključno v kraju, kjer je doma njegova mama. Najboljši sprinter vseh časov na Touru, doslej je zmagal že na 25 etapah in je tretji na večni lestvici, se je znova želel na vso silo preriniti v ospredje, a se mu je zataknilo. Butanje z glavo se tokrat ni obrestovalo. Z agresivnostjo in divjimi manevri, zaradi katerih v karavani velja za najnevarnejšega in krvoločnega, je tokrat – ironično – nasrkal predvsem sam. In Avstralec Gerrans. Zaradi hude poškodbe rame je drugi dan Toura celo moral odstopiti, čeprav je današnja etapa do Londona programirana zanj. »Hudo je, ker moram odnehati, a lahko bi bilo še slabše,« se je sprijaznil Mark Cavendish. »Imam prijatelje, vojake, ki so se prav nalašč za ogled Toura vrnili iz Afganistana. Moj prijatelj Josh, ki ima dvojno amputacijo nog in roke, mi je le poslal sporočilo v šali, kjer pravi, da ima rezervno roko za izposojo zame, če jo potrebujem.« Cavendish se je verjetno zamislil, čeprav rumeno karavano slavijo še bolj, kot če bi na obisk prišel sam papež.

In Cavendisha so v cilju v Harrogatu čakali tudi princesa Kate Middleton ter princa William in Harry. Če je bil kdo, je bil Marcel Kittel vesel čestitk lepe vojvodinje. »Prav nič nisem imel v glavi, da bi premagal Cavendisha na njemu domačih cestah. Sam sem želel le zmagati na prvi etapi in to je to,« je kakršna koli osebna rivalstva zavrnil 26-letni Kittel, ki je tako kot lani znova oblekel rumeno majico. Letos pa je s podporo Luke Mezgeca v dresu Giant Shimano zmagal tudi na prvi posamični etapi na italijanskem Giru. »Ni bilo lahko. Veliko oči je bilo uprtih vame in v našo ekipo. Bili smo pod pritiskom, zato sem zelo ponosen, da nam je uspelo znova zmagati. Zares je bilo težje. Pokazali pa smo, da smo bili v zadnjih kilometrih najmočnejša ekipa. Imeli smo dober načrt. Zmaga in rumena majica je za ekipo,« se je smejalo Kittlu, ki je rumeno majico prejel iz rok princese Kate in jo, kot je bilo pričakovati, nosil le en dan. Valovit teren med Yorkom in Sheffieldom je bil za dobre hribolazce.

Simon Špilak je imel drugo etapo kot eno od možnosti za poskus lova na etapno zmago. Odnehal je na predzadnji vzpetini in končal kot 70. s 4 minutami in 34 sekundami zaostanka. Za Kristijana Koren desetminutni zaostanek nima nobenega pomena, saj je njegova vloga ob Petru Saganu. Slovaški velezvezdnik je bil kar malo v senci, čeprav je v obeh etapah osvojil drugo mesto. Kristijan Koren je svojo nalogo »varnostnika«, ko slovaškega prvaka ščiti pred vetrom, padci in ga drži v ospredju, zgledno opravil. Še kako upravičeno so mu pri ameriškem proizvajalcu koles, ki je glavni sponzor ekipe, za Tour pripravili unikatni zeleni »stroj« in ga za Korena poimenovali – Lev. Njegov kolega Elia Viviani, zmagovalec etape na dirki Po Sloveniji v Novem mestu, je Puma, Sabatini Bik, Marcato Volk, Američan King Grizli, Poljak Bodnar je Bizon, Alessandro de Marchi Kameleon in Jean Marc Marino Lisjak. Sagan ima svojega črnega lepotca v rdečih odtenkih s sokoljimi Petrovimi očmi na »štangi«. »Danes sem predvsem vesel, da ob tej množici nisem bil vpleten v padec, vesel, da imam zeleno majico, in vesel zmage Nibalija. Seveda boste vprašali, zakaj nisem napadel in lovil Vincenza, a sva prijatelja. Bila sva v isti ekipi. Če bi mu sledil, bi mi sledili vsi. Mene prav vsi gledajo,« je ozadje taktike razkril Peter Sagan, ki sicer vozi tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Medtem ko Kristijan Koren pri 27 letih petič vozi na Tour de France, je najstarejši Jens Voigt, septembra bo dopolnil 43 let, z begom že od prvega kilometra zaznamoval uvodni dan Toura. Na njegovem že 17. po vrsti, ki ga vozi od leta 1998 (17-krat sta na Touru sodelovala tudi že upokojena Stuart O'Grady in George Hincapie), si je na slikoviti pokrajini Yorkshire privozil tudi pikasto majico. »Ko sem s Francozoma skočil v beg, sem hitro ugotovil, da nisem dovolj svež in mlad za sprint. Zato sem si dejal, da bi bilo vredno poskusiti nekaj norega in narediti šov. Pa sem šel sam čez griče v koridor navijačev. Na koncu tritedenskega Toura bo to le ena mala epizoda, vendar bo to moja epizoda,« je dejal stari lisjak Jens. V nedeljo ga je iz pikčaste majice slekel Cyril Lemoine (Cofidis).