Za poletno kratkočasje v Ljubljani bo od danes skrbel še en festival, Poleti v NUK, ki bo svoj oder postavil v atriju Kavarne Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Prvo festivalsko domino bo potisnil koncert zasedbe Kapobanda, vse do zadnjega julijskega konca tedna pa bodo obiskovalci zapeljani v različne umetniške smeri.

Brez zvokov iz okolice

Festival sta zasnovala Andrej in Mojca Ojstrež Kogovšek, ki sta lanskega decembra prevzela vodenje Kavarne NUK. »Že februarja sva začela razmišljati, kako bova finančno preživela poletje, glede na to, da so gostje kavarne predvsem študentje. Tako sva prišla na idejo, da ponudbo dopolniva z raznimi kulturno-umetniškimi dogodki – oziroma je žena predlagala, da pripraviva kar cel festival,« pojasnjuje moška polovica tandema.

Obenem sta želela tudi opozoriti na Plečnikov atrij kot arhitekturno mojstrovino, ki stoji sredi Ljubljane, a je za številne meščane nepoznana lokacija. »Na splošno NUK Ljubljančani precej slabo poznajo in ga dojemajo predvsem kot študijsko knjižnico, čeprav je dejansko veliko več. Plečnikov atrij pa je čudovita stvaritev, ne le zaradi svoje konstrukcije, temveč ponuja tudi zelo močno akustiko, kar so potrdile meritve pred festivalom. Ker ga obdajajo zelo visoke stene, obiskovalci festivala, četudi bodo v središču Ljubljane, okolice sploh ne bodo slišali in čutili, temveč bodo v nekem svojem svetu. Ta atrij ima zares simpatično dušo, je nekakšen biser, skrit v arhitekturni školjki,« se o festivalski lokaciji razgovori Andrej Ojstrež Kogovšek.

Široka usmerjenost

Kot pravi sogovornik, je program osredotočen predvsem na širino in torej zasnovan z željo, da bo v njem vsakdo nekaj našel zase. Odvrtel se bo v ritmu tedensko ponavljajočih ciklov. Ponedeljski so namenjeni vokalnim skupinam, torki bodo prostor odmerili jazzu in bluesu, srede bodo v znamenju popa, sledil pa bo še neglasbeni spored. Ob četrtkih bodo obiskovalce zabavali stand up komiki in gledališki improvizatorji, ob petkih bodo na račun prišli ljubitelji nevsakdanjih ali že dolgo ne videnih filmov, sobota bo dan za pripovedovanje in pravljice za odrasle, nedelje pa bodo prinesle program za najmlajše ter sejem rabljenih knjig, na katerem si bo mogoče izmenjavati zapisane besede. Ob tem bo v poznih popoldanskih urah potekal tudi spremljevalni program, ki je še vedno v fazi rasti. Tu se bodo predstavili različni manj znani in nekoliko »drugačni« ustvarjalci.

In zakaj po mnenju organizatorja naše največje mesto pravzaprav potrebuje še en festival? »Ugotavljam, da v zadnjem času dogajanje v Ljubljani kar nekako izginja. Če ne bo več Trnfesta, Ljubljana nima nobenega drugega programsko tako širokega festivala, saj so preostali osredotočeni predvsem na koncerte.« Primakne pa še: »O večini drugih festivalov lahko govorimo kot o množičnih prireditvah, s festivalom Poleti v NUK pa ubiramo bolj intimen pristop. Prostorsko smo namreč zelo omejeni, saj Plečnikov atrij sprejme le okoli 150 obiskovalcev, zato gre za butično zgodbo.«