»Ničesar ne pričakujem od deklet. Vse, kar bi rekel glede napovedi, bi le ugibal. Tudi mene zelo zanima, kaj bodo uspele doseči,« je Gorazd Penko, vodja profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, odgovoril glede pričakovanj pred današnjim začetkom 25. izvedbe italijanskega ženskega Gira. Giro d'Italia Femminile ali Giro Rosa velja za največjo etapno dirko na svetu. Nastop osemčlanske ekipe na desetdnevni dirki je po svoje zgodovinski, čeprav je v letih 1990, 1993 in 1994 na Giru Donne že sodelovala slovenska reprezentanca z Vido Uršič, Minko Logonder, Dunjo Trebižan, ki jo je vodil Vidin pokojni mož Jože Uršič.

Giro Rosa se prične že danes z dva kilometra dolgo vožnjo na čas v Caserti, konča pa v nedeljo, 13. julija, na vzponu Madonna del Ghisallo v Lombardiji. Za BTC City je nastop priznanje in čast. Penko je že v prvem letu ustanovitve profesionalne ekipe ob prodornih uspehih uspel prepričati organizatorje, da so vredne povabila med 20 ekip z vsemi najboljšimi na svetu. Ob državni prvakinji Poloni Batagelj, Urši Pintar, Špeli Kern in Anji Rugelj, prvi četverici z državnega prvenstva v Gabrju, zasedba sloni na moči Poljakinje Eugenije Bujak, Avstrijke Martine Ritter, Italijanke Elene Valentini in Hrvatice Mie Radotić.

Penkovi dvomi so razumljivi. Batageljeva je edina z izkušnjami z Gira Rosa. Za špansko ekipo Bizkaia Durango je vozila v letih 2010 (24. mesto skupno), 2011 (21. mesto) in 2013 (64.). »Polona je zato edina, za katero vem, kako se odziva na tako zahtevni preizkušnji. Druge imajo za sabo največ štiridnevne dirke. Polona je konstantna, a bi morala za ponovitev najboljših dosežkov pokazati še boljšo formo. Bujakova največ obeta. Z Ritterjevo sta v izjemno dobri formi, kar smo nazadnje videli na Giro Trentino, kjer sta bili druga in četrta. Bujakova je vsestranska, tehnično podkovana, ne vemo pa, kako se regenerira iz dneva v dan. Teoretično nismo brez možnosti tudi za petnajsterico v skupnem seštevku, a vse je le uganka. Glede visokih etapnih uvrstitev ima še največ možnosti danes, ko bi lahko uveljavila svojo specialnost – prvine z dirkališča. Morda med osem,« je razmišljal Penko.

Tudi za šestčlansko spremljevalno ekipo je 953 kilometrov dolga dirka zahteven logistični zalogaj. »Nastop na Giru Rosa je za našo, slovensko ekipo posebna čast. V elitni druščini bom majico prvakinje še posebno ponosno nosila. Dobro se počutim v njej. V zadnjem obdobju sem dobro trenirala in optimistično čakam na start. Moja največja želja je, da se z rezultati pokažemo, da smo vredne povabila,« pravi razbremenjena 25-letna Polona Batagelj, ker je opravila že z vsemi izpiti in jo le še magistrska naloga loči do magistre prava. Ni naključje, da velja na cesti za računalnik ekipe.