Igralci se že na klopi ob igrišču in ob vstopu nanj tako križajo in poglede pošiljajo tistemu tam zgoraj, da je vse skupaj bolj podobno vstopu vernika v Vatikan kot navadnemu žogobrcu. Igralci in trenerji se te dni v Braziliji križajo tako intenzivno, kot da bi stali ob Jezusovem križevem potu na Golgoto in obstaja resna nevarnost, da si kdo med njimi izpahne zapestje. Med streljanjem enajstmetrovk na tekmi Brazilije in Čila se je igralec slednjega Arranguiza križal s takšno ihto, da je zaradi nastalega piša tisoče gledalcev zbolelo za pljučnico. Vse več igralcev pred tekmo javno izjavlja, da resno računa na Božjo podporo in zmagovalci se po tekmi zahvaljujejo Bogu za izdatno pomoč.

Spoštovani Frančišek, upam, da se zavedate resnosti problema. Če se na svetovnem prvenstvu 14 moštev in njihovih igralcev priporoča Bogu za pomoč pri podajanju, prostih strelih, doseganjih golov z glavo in izvajanju enajstmetrovk, potem se bo Bogu kmalu zmešalo, kako in komu sploh naj pomaga in na osnovi česa – ali ker igrajo dobro, ali pa zato, ker so bili bolj goreči in »iskreni« v molitvah ter priprošnjah. Kaj hitro bo prišlo do internega prepira »tam zgoraj«, kajti lahko, da bo Bog odločilni gol podaril Brazilcem, arhangeli, Lucifer, sveti Peter in ostalo pomožno osebje pa bo menilo, da si je Božjo pomoč bolj zaslužila Francija. A naj se ob vseh prepirih na svetu sprejo še v nebesih?

Ne samo to. Igralci se že ob vstopu v igro tako pogosto in dolgo križajo, da tekme trajajo vse dlje. Če se bodo križali in komunicirali z Bogom ob vsaki potezi, potem bo nogometna tekma trajala tako kot kriket – vsaj tri dni. Kdo pa bo to gledal? Samo Angleži. Problemi pa šele prihajajo. Poraženci bodo prepričani, da jim je Bog v usodnem trenutku neupravičeno obrnil hrbet in bodo krščanskega Boga zamenjali za drugega. V imenu ekumenizma bo treba dovoliti izražanje verskih čustev tudi nekrščanskim reprezentancam. Denimo Nepalski. A veste, kako dolgotrajni in počasni so obredi v budizmu? Arabska moštva bodo pred tekmo molila obrnjena proti Meki, kar se lahko zavleče. Izraelsko moštvo si lahko pred tekmo omisli skupinsko priprošnjo Jahvi za zmago, za kar je potrebnih vsaj 10 Judov. Če jih v moštvu ni, potem bo manjkajoče treba iskati med gledalci. To pa ni tako enostavno. Gospod Frančišek, smo tik pred začetkom konca čudovite igre, imenovane nogomet. Se zavedate svoje odgovornosti?