Zakon predvideva denarne kazni za kršitelje - do 2500 rubljev (približno 53 evrov) za posameznike in do 50.000 rubljev (približno 1060 evrov) za organizacije.

Filmi, ki vsebujejo opolzkosti, po novem ne morejo pridobiti licence za distribucijo, trgovci pa so poslej obvezani morebitne kupce opozarjati na to, če delo vsebuje kletvice. Čeprav zakon ne določa, kaj točno naj bi bile psovke, pa je po prepričanju večine usmerjen proti naboru najhujših kletvic, poznanih kot "mat".

Medtem ko nekateri menijo, da omenjene kletvice zelo žalijo rusko uho in da je njihovo uporabo potrebno omejiti, pa so drugi prepričani, da "mat" človeku pomagajo, da se lažje izrazi v trenutku najhujše bolečine ali jeze.

Številni so zakon tudi zasmehovali meneč, da z njim ne bo uspelo izkoreniniti nečesa, kar je neodtujljiv del ruske kulture. Nekaj najboljših ruskih pesnikov in dramatikov, od klasika Aleksandra Puškina do sodobnega postmodernističnega Vladimirja Sorokona, namreč kletvice v svojih delih obilno uporabljajo, opozarjajo ruski kulturniki in humanisti.