»Poleg trobente je klavir tisto glasbilo, ki je v zadnjih nekaj letih doživelo izjemen preporod po določenem obdobju stagnacije.« Ob imenih, ki so v zadnjih dvajsetih letih prehajala meje ustaljenega, kot je Matthew Shipp, je nedavno vzšlo nekaj glasbenih vizionarjev tega ključnega glasbila. »Pojavili so se bodisi po večletnem iskanju samolastnega glasu in pridobitvi novih spoznanj bodisi kot novinci«. Drugi fokus pa bo usmerjen na norveški jazz, ki danes velja za eno »najbolj silovitih in vitalnih smeri evropskega novega jazza in eden najbolj vidnih gibanj na svetu«. K temu so seveda veliko prispevali glasbeniki, kot so Paal Nielssen-Love, Frode Gjerstad, Ingebrigt Haker-Flaten in številni drugi.

Poleg omenjenih tematskih sklopov so organizatorji še posebej izpostavili nastop »najbolj prepoznavnega pevca, ki jazz in soul spaja v sinergiji, kot je svet že dolgo ni izkusil, enega in edinega Gregoryja Porterja, letošnjega dobitnika grammyja. Kdor se je udeležil katerega od njegovih nastopov, ve, da je naša trditev pravilna, in zagotovo ne bo zamudil priložnosti za podoživetje koncerta«.

Za nocojšnji uvod v Križankah bo poskrbela zasedba Jani Moder's Brain Blender, ki bo predstavila album Abacus, na katerem »različne glasbene kontekste meša in melje v edinstveno celoto«, sledil pa bo koncert devetčlanske norveške skupine Jaga Jazzist, ki velja za eno najbolj razburljivih in inovativnih norveških zasedb. Večer bo v Klubu CD zaključila zasedba Limousine, ki velja za značilne predstavnike novega francoskega glasbenega vala. nr