Prošnjo za pomoč je na nemško in švicarsko policijo naslovilo tožilstvo v Grenoblu, ki po več kot tednu dni še vedno ni našlo krivce za ukradene zdravstvene kartoteke Michaela Schumacherja. Kartoteke so nepridipravi ukradli iz grenobelske bolnišnice, kjer so voznika formule 1 po smučarski nesreči zdravili več kot pet mesecev.

»Avtorja dejanj še vedno nismo identificirali,« je v ponedeljek za francosko tiskovno agencijo AFP priznal tožilec Jean-Yves Coquillat. »Preiskava primera se nadaljuje, do njegovega zaključka pa je še daleč.«

Francoska policija o storilcih kaznivega dejanja zaenkrat ve le, da se skrivajo pod imenom Kagemuša ter da so, tako poročajo švicarski in nemški mediji, številnim medijskim hišam prek elektronske pošte Schumacherjevo zdravstveno kartoteko ponujali za 40 tisoč evrov. Ime Kagemuša oziroma dvojnik naj bi bila sicer referenca na film japonskega režiserja Akire Kurosave.

Se storilci nahajajo v Švici?

Če je verjeti viru blizu preiskovalcem, naj bi ti v preteklih dneh že identificirali IP naslov iz katerega so bila elektronska sporočila medijskim hišam poslana, a so francoske oblasti to zanikale. Sporočila naj bi bila sicer poslana iz Züricha, vendar pa švicarsko ministrstvo za pravosodje informacije na željo francoskih oblasti ni hotelo komentirati.

Ukradena zdravniška kartoteka naj bi sicer na 11 oziroma 12 straneh vsebovala povzetek poročila zdravnika, ki je zdravil Schumacherja v grenobelski bolnišnici in ne končne verzije poročila, ki je bilo poslano na klinični center v Lozano, kjer trenutno okreva 45-letnik.