Zgodba nesrečnega para, ki se je zelo veselil obiska Granade v Španiji, se je začel na londonskem letališču Gatwick. Da letita na karibski otok Grenada, sta ugotovila šele po vzletu, saj je bilo na kuponu za vkrcanje zapisano le ime mesta, ne pa tudi država ali trajanje poleta, poroča britanski Independent.

Skoraj ista zgodba že pred dvema tednoma

»Zelo je žalostno,« je za britanski Independent potožil ameriški zobozdravnik Edward Gamson. »Zelo sva se veselila tega potovanja, sedaj pa ga je British Airways uničil,« je povedal in dodal, da letalski prevoznik noče povrniti vsote za letalske karte prvega razreda, prav tako pa »izgubljencema« niso ponudili poleta iz Grenade v Granado. Sedaj jih toži – za vsoto letalskih kart, pa tudi za vsoto vseh izletov, ki sta jih v Španiji rezervirala, a se jih nista mogla udeležiti.

Morda je še bolj zanimivo dejstvo, da se je skorajda ista zgodba prevozniku British Airways pripetila le nekaj tednov prej. Tudi Lamendo Kingdon, ki se je na pot odpravila po diagnozi raka, so namesto v Španijo poslali v Karibsko morje. Ko so ugotovili, da so storili napako, so Britanko prestavili v prvi razred, nato pa jo iz otoka Sv. Lucia, kjer je letalo opravilo vmesni postanek, poslali nazaj v London. »Nikogar ne krivim,« je Kingdonova pred tedni dejala za britanski Daily Mail. »Oseba na drugi strani telefona me je očitno narobe slišala, jaz pa tudi nisem videla, da je bila storjena napaka,« je zaključila.

Daka ali Dakar?

Podobne – ali še hujše napake – pa se tu in tam pripetijo tudi pri drugih prevoznikih. Maja 2013 sta Američana iz Los Angelesa namesto v Dakar v Senegalu letela v Dako v Bangladešu. Do napake pri Turkish Airlines naj bi prišlo zaradi podobne izgovorjave destinacij in šifer, ki jih uporabljajo v družbi. Američana pa sta ugotovila, da letita v napačen kraj šele na povezanem letu iz Istanbula. »Ko je stevardesa rekla, da letimo v Dako, sva pač mislila, da se s turškim naglasom tako izgovori Dakar,« sta kasneje razlagala.

Decembra 2013 so 85-letno Mario Nieves namesto na Florido poslali v Pittsburgh, še bolj zanimivo pa je, da se je Američanki dve leti prej zgodilo skoraj isto – namesto v New Orleans je poletela v Tampo na Floridi. Po poročanju lokalnega časnika je Nievesova prosila za pomoč, saj je na invalidskem vozičku, kar je pomenilo, da je bilo osebje na letališču odgovorno za to, na katero letalo jo odpelje. »Razumem, da se kaj takega pripeti enkrat, a da se isti osebi dvakrat, je tako, kot bi strela dvakrat udarila na isto mesto,« je bil jezen njen sin.