Iz živalskega vrta Dahlholzli v Bernu so sporočili, da so se za tako kontroverzno dejanje odločili, ko je njegov oče Misha do smrti raztrgal medvedkovega brata, podobna usoda pa je najverjetneje čakala tudi njega.

»Narava je lahko včasih kruta«

V izjavi za javnost so sprva zapisali, da se niso želeli vmešavati v »naravno« obnašanje medveda, piše CNN, a so se pozneje, ko je mladiča začela zanemarjati še mama, oče pa ga je že začel napadati, odločili, da bi bilo bolj humano do medvedka, da ga ubijejo sami.

Medvedka bodo kmalu nagačili in ga v živalskem vrtu tudi razstavili. Otroci si bodo tako lahko ogledali še njegove kosti, poleg tega pa se bodo naučili, da je narava lahko včasih tudi kruta do živali.

Zakaj ga niso vzgojili ljudje?

Četudi se v živalskem vrtu sklicujejo na humanost, pa mnogi kritiki vidijo smrt medvedka kot popolnoma nepotrebno. Glede na to, da so tudi odrasla medveda v živalskem vrtu vzgojili ljudje, bi lahko to storili tudi s tem mladičem.

V evropskih živalskih vrtovih vsako leto pobijejo med 3000 in 5000 živali (sem se štejejo tudi insekti), s čimer skušajo uravnavati primerno število živali znotraj ograd.