Skupina za odprto metodo usklajevanja za promocijo kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga v javnih zavodih je izpostavila lanskoletni projekt SOdelujem Skupaj Integrativno na področju kulture kot primer dobre prakse, skupaj s še 24 drugimi skupinami, ki delujejo v državah EU.

Idejna in organizacijska vodja Iniciative SOdelujem Katja Sudec je ob tem dejala: »Taka in podobna priznanja so izjemna pohvala za tako sveže delo, za mlado nastajajočo ekipo SOdelujem pa močna motivacija za delo v prihodnje. Ob tem se skupaj s društvom ŠKUC in drugimi zavodi, npr. Umetnostno galerijo Maribor, zahvaljujem in zahvaljujemo vsem, ki nas podpirate tako na operativni kot tudi strokovni ravni. Radovedneže pa vabimo v našo družbo. Prostora med nami ne manjka!«

Iniciativa SOdelujem izhaja iz projekta SOdelujem Skupaj Integrativno na področju kulture, ki je v Sloveniji potekal med letoma 2011 in 2012. Prijavitelj je bilo Društvo ŠKUC, so sporočili iz iniciative.

V iniciativi delujejo tako avtorica in iniciatorka projekta Katja Sudec kot tudi udeleženci usposabljanj in dejavnosti, ki so se odvijale v okviru projekta. V letih 2013 in 2014 kot motivacijsko nadaljevanje projekta SOdelujem poteka tudi projekt AKTIV, katerega namen je z usposabljanji za pridobitev veščin za večjo zaposljivost krepitev vključevanja ranljivih družbenih skupin v kulturno življenje in družbo nasploh. AKTIV je podprt s strani ministrstva za kulturo ter ga delno financira Evropska unija.