»Ljubljana z novo blagovno znamko Okusi Ljubljane zapolnjuje velikansko luknjo, ki je desetletja zevala na področju prepoznavnosti ljubljanskih tradicionalnih jedi,« je prepričan etnolog dr. Janez Bogataj. Cilj projekta, ki bo letos zaživel v približno 60 ljubljanskih restavracijah, je v prestolnici uveljaviti izbor jedi, ki so značilne za to regijo, saj je bila do zdaj ponudba tipičnih ljubljanskih jedi skromna, nekatere od njih pa popolnoma pozabljene in neznane.

Na jedilniku nekoč tudi vidre

Bogataj pravi, da je kulinarika področje, kjer Slovenci nikakor ne zaostajamo za drugimi. »Kulinarika je roža, ki jo moramo nenehno zalivati in negovati. Ljubljana ima od nekdaj specifično kulinarično podobo, saj leži na stičišču različnih kultur.« Ob tem razlaga, da smo si Slovenci skozi zgodovino širili obzorja, saj jedi nismo le prevzemali, ampak smo jih prilagajali takratnim navadam. V današnjem času smo po njegovem mnenju postali »papagaji, ki v veliki meri ponavljamo za ostalimi«. Zato so Okusi Ljubljane posebej pomembni, saj iz tradicionalnih jedi ne ustvarjajo muzeja, ampak originalni recepti kuharjem omogočajo paleto interpretacij do mere, da so jedi še vedno razpoznavne, a hkrati prilagojene sodobnim kulinaričnim pričakovanjem.

Ljubljana je bila od nekdaj bogato založena z lokalnimi pridelki in mesom, pestra ponudba se je odražala tako na jedilnikih kot v prehranjevalnih navadah meščanov. Zdravnik Andrej Vidmajer je v 17. stoletju dejal, da v Ljubljani več ljudi pomori požrešnost kot meč. Po besedah Bogataja so v mestu takrat celo sprejeli odlok, ki je določal, da se sme na gostijah ponuditi največ 20 vrst jedi. Na krožniku Ljubljančanov so včasih pristale tudi vidre in želve, ki so danes sicer zaščitene, a poleg tega je obstajala še cela zakladnica tradicionalnih jedi, ki jih bodo poustvarjali tudi v okviru projekta Okusi Ljubljane.

Če školjk ni, se jih ponaredi

Najbolj tipične jedi, s katerimi bodo obiskovalci sodelujočih restavracij lahko razvajali svoje brbončice, so pražen krompir z govejim repom, ljubljanska jajčna jed, Vodnikova motovilčeva solata in skutne palačinke s pehtranom. Vsa ponudba bo predstavljena na posebnih jedilnih listih, ki bodo začinjeni tudi z zanimivimi zgodbami nekdanjih prehranjevalnih običajev. Na primer, Ljubljančani so nekoč jedi tudi ponarejali, ena izmed takih pa so bili mušelni, postreženi v školjčni lupini. Školjke so bile nekoč namreč prava delikatesa, a so se zaradi dolgotrajnega prevoza hitro pokvarile, zato so uporabljali predvsem njihove lupine in v njih postregli s ponarejenim školjčnim mesom, ki je bil pravzaprav zmes nasekljane teletine in namočenega kruha.

Jedi bodo obiskovalci lahko brezplačno pokusili tudi na četrtkovi prireditvi Okusi Ljubljane, ko bodo na Novem trgu prepoznavni slovenski kuharji Andrej Kuhar, Janez Bratovž in Igor Jagodic za mimoidoče pripravljali ocvrte perutničke, pražen krompir in ljubljansko jajčno jed.