Mini teater bo že šestnajstič razveselil najmlajše z mednarodnim festivalom Mini poletje, ki se na Križevniški zaganja danes dopoldne, raztegnil pa se bo vse do 5. septembra. Obiskovalci si bodo v več kot dvomesečnem dogajanju na dveh lokacijah, v že omenjeni dvorani Mini teatra na Križevniški ter na Ljubljanskem gradu, lahko ogledali največje uspešnice gostiteljskega gledališča zadnjih let, v Ljubljano pa bodo pripotovala še gledališča iz Španije, Belgije, Švedske, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

Od sladoleda do obiska tiskarja

Najbogatejši program bo Mini poletje ponudilo prav danes, ko se bo spojilo z dogodkoma Dan križevniškega soseda in Odprta ulica. Že pred samim uradnim odprtjem festivala bodo otroci lahko sodelovali na raznih ustvarjalnih delavnicah, obiskali tiskarja, se potepali po Mestnem muzeju Ljubljana, kjer si bodo ogledali razstavo Emona: mesto v imperiju, pokukali v galerijo Zavoda za kiparstvo, oblizovali domači sladoled ali »klepetali« s Kosovelom. Uvod v Mini poletje pa bo lutkovna predstava Žabji kralj v obnovljeni režiji Roberta Waltla.

V poznejših urah se bo lahko razživelo tudi odraslo občinstvo na večernem križevniškem druženju. Najprej bo na sporedu še zadnja ponovitev predstave Zapiranje ljubezni v režiji Ivice Buljana v tej sezoni, sledil bo glasbeni program z zasedbo Koala Voice in didžejem ter drugi družabno-kulturni dogodki, kot so urejanje pričesk, ogled modnoprodajne razstave, sprehod v družbi rimskih duhov po sledeh Emone, ki ga v okviru Poletne muzejske noči pripravlja Mestni muzej Ljubljana, ogled galerije na prostem, vrtela pa se bo tudi projekcija predstave Macbeth po Shakespearu.

Domače ob boku tujega

Sicer pa bo prvi del festivala predvsem v znamenju predstav Mini teatra. Poleg že omenjenega Žabjega kralja se bodo na obeh prizoriščih zvrstili še Pogumna Molly, Sneguljčica in Obuti maček v režiji Mareka Bečke ter Sapramiška 2 – Sapramišja sreča in Zvezdica zaspanka ki ju je na oder postavil Robert Waltl. Dogajanje se bo v začetku septembra sklenilo še z eno njegovo postavitvijo, in sicer premiero predstave Na Noetovi barki ob osmih.

S tujih odrov prihaja špansko-belgijska koprodukcija Kri Kra Kro Teatra Paraíso in Théâtre de la Guimbarde, živalsko obarvana predstava Trije dobri prijatelji nemškega gledališča Theater Waidspeicher in Kravljica v produkciji Divadlo Piki iz Slovaške. Za tem bo Gradsko kazalište lutaka Split iz Hrvaške uprizorilo še potovanje v svet klasične glasbe in domišljije Glasbatorij, švedski Staffan Björklunds Teater pa lutkovno predstavo o zelenjavi Trije na slamici ter zabavno delo Starček in osel.