Že tretjič v tretjem tisočletju se je zgodilo, da so svetovni prvaki izpadli v predtekmovanju. Leta 2002 je Južno Korejo neslavno zapustila Francija, ki je v skupini z Dansko, Senegalom in Urugvajem osvojila le točko. Pred štirimi leti pa je Italija v na videz lahki skupini s Paragvajem, Slovaško in Novo Zelandijo z dvema točkama zasedla zadnje mesto. Predtekmovalni del je v tretjem tisočletju leta 2006 preživela le Brazilija, ki je morala kasneje v četrtfinalu priznati premoč Franciji.

V 20. minuti so Čilenci izpeljali bliskovito akcijo po desni strani, ki jo je z zadetkom kronal Eduardo Vargas. Da španski kapetan Iker Casillas v Braziliji ni v pravi formi, je potrdil v 43. minuti. Strel iz prostega strela Alexisa Sancheza je odbil po sredini, žoga je priletela do Charlesa Aranguiza, ki se je španskemu kapetanu hladnokrvno »zahvalil« za darilo in svojo reprezentanco popeljal do visokega vodstva. Španci so v drugem polčasu napadali, a so se v Braziliji predstavili v preveč razglašeni luči, da bi lahko spreobrnili rezultat proti odličnemu Čilu, čigar usluge vratarja Claudia Brava si želi Barcelona, ki zanj ponuja 12 milijonov evrov.

Čilenci so dolgo čakali, da so vzeli španski skalp. Dobili so ga v enajstem poskusu, po kar osmih porazih. Sladico jim je zavidal marsikdo, njen okus pa poznajo le Čilenci, ki ne bodo imeli časa za slavje. Na domačih južnoameriških tleh jih ob podpori številnih fanatičnih navijačev čakajo novi izzivi. Prav čilenski navijači so včeraj nazorno pokazali svoj temperament, ko so uro pred tekmo vdrli v medijsko središče. Tuje agencije tudi poročajo, da je bilo v okolici Maracane ves dan veliko praznih steklenic rdečega vina, ki so ga popile številne čilenske ustnice.

Na prvi tekmi večera so Nizozemci proti Avstraliji potrdili vlogo favoritov. Toda za zmago so se morali potruditi bolj, kot je bilo pričakovati. Oranžni so namreč drugič na prvenstvu zaostajali za en gol, a pokazali izjemno kvaliteto, da so sposobni obrniti tekmo. Proti Španiji so zaostajali z 0:1 in zmagali s 5:1, proti Avstraliji pa z 1:2 in se veselili s 3:2. Najslabša vest za Nizozemce je, da v boju za prvo mesto proti Čilu zaradi dveh prejetih rumenih kartonov ne bo igral Robin van Persie. »Presrečen sem, ker zmagujemo. Svetovno prvenstvo je namreč največji nogometni dogodek, na katerem je užitek preživeti vsako minuto. Res je, da ne bom igral proti Čilu, a je bolje, da manjkam na tej tekmi kot na kakšni odločilni,« pravi Robin van Persie, strelec treh zadetkov na prvih dveh dvobojih.