V skladu s sporazumom bodo strokovnjaki za umetnost iz obeh držav usklajevali izdelavo skupnih podatkovnih baz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Sodelovanje med nemškimi in izraelskimi institucijami pri raziskovanju izvora zaplenjene umetnosti in judaike je velik korak na poti zaupanja,« je v izjavi dejala nemška ministrica. Izraelski minister za kulturo Limor Livnat pa je ocenil, da bi sporazum lahko privedel do tega, da bi se umetnost, ki so jo zaplenili nacisti, vrnila k judovskih dedičem.

Livnat je ob tem spomnil na tekoče sodelovanje med Izraelom in Nemčijo pri tem vprašanju, vključno na prisotnost dveh izraelskih kuratorjev v nemškem odboru, ki preučuje zbirko umetnin, ki so jih leta 2012 našli v stanovanju Corneliusa Gurlitta v Münchnu.

Gurlitt, ki je umrl prejšnji mesec v starosti 81 let, je bil sin uglednega trgovca z umetninami iz nacističnega obdobja, ki je zbral na stotine del, ocenjenih na več sto milijonov dolarjev. Pred smrtjo se je z nemškimi oblastmi dogovoril, da bo pomagal izslediti zakonite lastnike 1280 del, vključno z Judi, katerih premoženje je bilo ukradeno v času tretjega rajha.