Že v samem uvodu članka pišete: »V spomin na padle domobrance in druge civiliste, ki so bili žrtve komunističnega nasilja.«

Župnik Sandi, če ne poznate zgodovine medvojnega obdobja, potem se prej seznanite z dogodki.

Če naši zgodovini ne verjamete, potem (vi, ki radi potujete) preučite dokumente berlinske univerzitetne knjižnice. Tam boste našli dokumente, ki nosijo glavo Gestapo, poveljstvo Wafen SS, poveljstvo Wermacht in Abwer. V teh dokumentih so domobranci in belogardisti klasificirani kot nemške zavezniške enote. Natančno so opisane skupne akcije proti partizanom, partizanskim družinam in njihovim simpatizerjem.

Pravilno bi morali zapisati: V spomin na padle belogardiste, sodelavce okupatorja, padle v spopadu s partizani. Poudarjam – partizani in ne komunisti.

Preberite si, kako je bila ustanovljena OF. Po vašem mnenju so bili Kocbekovi krščanski socialisti, sestavljeni iz katoliških študentov, katoliške inteligence, sokolov in delov kmečkih množic, vsi komunisti. Ob ustanovitvi OF ni bilo govora o komunizmu, temveč o boju proti okupatorju za svobodo. Brez krščanskih socialistov, brez sokolov OF ne bi bilo. Lahko si poiščete podatek, da je bilo konec vojne v partizanskih enotah le 15 odstotkov komunistov.

Odgovorite mi, če že trdite, koliko komunistov je sodelovalo v borbi v Grahovem, vi imate gotovo natančne podatke.

Kaj pa preostali civilisti? Niso padli v borbi, ampak so bili ubiti kot sodelavci okupatorja. Pozabili ste napisati, da sta bila med nedolžnimi »žrtvami ubita tudi dva vojaka nemškega SS«. To ste pozabili nalašč, ker bi s tem priznali sodelovanje z okupatorjem.

Za tako pisanje, župnik Sandi, vam naročnik tega članka gotovo poje aleluja.

V uvodnem članku Oznanil pišete, da ste duhovniki Jezusovega evagelija, dobrote, miru in ljubezni. In prosite Svetega duha razsvetljenja za vso župnijo.

Takoj na naslednji strani v spornem članku širite nestrpnost tako, da pošiljate nasproti misleče na Kitajsko, kjer bomo uživali v enoumju, kjer ni cerkva in belogardističnih spomenikov. Sramota, da to svetuje vaški župnik!

To je res enoumje nekega posameznika po imenu Sandi. Se zavedate, da boste izselili skoraj vso vas? Svetujem vam, da si ponovno preberete deset božjih zapovedi ali pa zadnjo izjavo papeža Frančiška, ki pravi – povzemam–, da bi krstil bitja, od koder koli prihajajo, pa četudi so zelene barve z dolgimi ušesi in z drugih planetov. Papež tako, naš župnik pa svoje vaščane pošilja na Kitajsko.

Niste sodelovali pri odkritju spomenika, pametno, saj bi se zamerili vaščanom. Bili ste v Franciji pri zaobljubi. Ste tam zagledali kakšen spomenik sodelavcem okupatorja? In koliko povojnim žrtvam?

Vam v vednost, da vam razbistrim vaše enoumje. Slovenija je edina država v Evropi, ki na tak način časti zaveznike okupatorja.

Župnik Sandi! Vas je do sedaj živela v slogi in spoštovanju vernih do neverni in obrnjeno. Vas je v času vojne veliko pretrpela, imela je veliko žrtev, ne samo od bombardiranja. Spomenik odpira stare rane. V vasi raste tretja generacija, na spomeniku pa bodo izpisana imena govorila, kdo se je boril skupaj z okupatorjem. Javno zapisana zgodovina v spomin in opomin.

Ob vsem zapisanem zahtevam, da se za pisanje v Oznanilih javno opravičite vaščanom Grahovega in članom ZB Grahovega.

P. S.:

V Oznanilih pa pustite politiko, to vam narekuje že ustava, in ne podlegajte tistim, ki vam take članke sugerirajo. Če bi članek pisali sami, bi bil verjetno napisan v prvi osebi. Napišite raje kaj s svojega cerkvenega področja.

Vasja Šega, Grahovo