Z maratonskimi kvalifikacijami, ki bodo trajale od 9. do 19. ure, se bo danes na brzicah Save v Tacnu začela druga tekma svetovnega pokala kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu. V odsotnosti kajakaša Petra Kauzerja, za katerega je sezona zaradi operacije poškodovane rame že končana, bo med 13 slovenskimi čolni udarna slovenska zasedba kanuistični dvojec Luka Božič-Sašo Taljat. Primorca sta na evropskem prvenstvu na Dunaju osvojila bronasto kolajno, na prvi letošnji tekmi za svetovni pokal v Londonu sta suvereno zmagala. Za nameček je Božič na Dunaju postal evropski prvak v moštvenih vožnjah 3xC-1, v Avstraliji pa svetovni podprvak med mlajšimi člani do 23 let v kanuju enosedu.

»Običajno sva sezono začela slabše in bolje končala. Letos je obrnjeno. Začetek je dober, upava, da bo zaključek še boljši,« je pojasnil Luka Božič. Čeprav tekmuje v dvojnem programu (kanu enosed in kanu dvosed), ima za seboj sijajno serijo. Na vsakem prizorišču, kjer je letos startal, je bil na stopničkah. »Sem realist. Domala nemogoče je, da bi v takšnem ritmu nadaljevala do konca sezone. Prišla bo tekma, na kateri se bo zalomilo, čeprav si močno prizadevava, da bi bilo čim manj nihanj in bi bila v najboljši formi sredi septembra na svetovnem prvenstvu v ZDA,« je pojasnil Božič.

Skupaj s Taljatom ne skrivata, da sta ponosna na vožnjo, s katero sta zmagala v nedeljo v Londonu. Glede na zahtevno konkurenco in postavitev je bila predstava na olimpijski progi v Londonu za kanuistične učbenike. Enako kot na evropskem prvenstvu na Dunaju sta stopnjevala ritem proti koncu, čeprav jima je trener Dejan Testen zaradi drugih obveznosti navodila delil iz domovine kar po telefonu. Običajno ju na tekmah svetovnega pokala ne spremlja, saj sta že tako izkušena, da se znajdeta tudi sama. Testen jima posreduje nekaj splošnih navodil, vse odločitve glede tehnike sta sprejela sama. Zrelost sta pokazala s tem, da v zgornjem delu nista preveč razmetavala z energijo, zato na vmesnem času nista bila med najhitrejšimi. Inteligentno sta ocenila, da je ključni del tekme, kjer postaneš junak ali poraženec, v spodnjem delu. V en glas potrdita, da je bila zmaga v Londonu njuna najslajša doslej.

»Start v sezono nad pričakovanju za naju pomeni predvsem veliko razbremenitev. Končno sva našla pravi model čolna, zato sva hitra in sproščena. Upam, da sva s tem rešila problem modela čolna do olimpijskih iger v Riu de Janieru in se bova odslej ukvarjala le še s treningi in počasi sestavljala mozaik za uspeh,« je pojasnil Sašo Taljat.

Očitno je skrivnost letošnjega uspeha tudi v načinu treninga v zadnjih dveh letih, ko ne trenirata stalno skupaj. Celo več časa vadita vsak zase kot združena v kanuju dvosedu. »S treningom vsak v svojem čolnu se tudi razbremeniš, da si nato bolj sproščen. Enak model sta uporabila Britanca David Florence in Richard Hounslow, ki sta se združila v kanuju dvosedu,« pripoveduje Taljat (24 let). Skupaj z Božičem (23 let) spadata med najmlajše kanuistične dvojce v svetovnem vrhu.

Tacen ni med njunimi najljubšimi progami. Šele lani sta bila s tretjim mestom prvič na stopničkah na domači tekmi. »Nisva doma v Ljubljani, ampak na Soči, kjer vadiva v Solkanu ali Trnovem. A sprejemava vlogo favorita. Nisva edina kandidata za vrh, saj je slovenska reprezentanca zelo močna v vseh disciplinah,« pojasni Božič. Posebnost tekme v Tacnu je, da zanju pridejo navijat sovaščani z Mosta na Soči in okoliških vasi kar s kolesi. Ker je pot po Baški grapi čez Petrovo Brdo in po Selški dolini mimo Škofje Loke v Tacen dolga 90 kilometrov, bodo imeli zbor v nedeljo že ob 5. uri. »Lepo je tekmovati doma, čeprav progo v Tacnu ne poznava nič bolje kot tekmeci. Vsaj toliko kot sva midva trenirala v Tacnu, so tudi Italijani, morda celo več,« je dodal Taljat.