Brasilia je glavno mesto Brazilije in je vpisana na seznam svetovne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Enotne stavbe, široke ulice z veliko drevesi, parki in sektorji, ki so bili postavljeni za dobrobit prebivalcev in obiskovalcev, so delo urbanista Lucia Coste in sodobnega arhitekta Oscarja Niemeyerja. Znamenitosti v Brasilii so edinstvene in so razporejene tako, da spremenijo mesto v muzej na prostem. Rastje, ki spominja na savano, in množica dreves v urbanih predelih spremenijo glavno mesto, ki ga obkroža jezero Paranoá, v zeleno mesto. To se lahko pohvali s 120 kvadratnimi metri zelenih površin na prebivalca.

Svetovno prvenstvo v nogometu 2014

Stadion Mané Garrincha bo prvi stadion, ki mu bo podeljen najvišji trajnostni certifikat LEED Platinum. Na njem se bo odvilo največje možno število tekem na prihajajočem svetovnem prvenstvu v nogometu – sedem. Med pokalom konfederacij leta 2013 se je otvoritvena tekma med Brazilijo in Japonsko odigrala prav na tem stadionu, ki sprejme 71.000 ljudi.

Poimenovan je po Manoelu Franciscu dos Santosu, brazilski nogometni in kulturni ikoni, bolj znanemu kot Mané Garrincha. Garrincha spada med najboljše nogometaše vseh časov. Blestel je v brazilski reprezentanci, v kateri je igral skupaj s Peléjem in Niltonom Santosom ter osvojil dva naslova svetovnih prvakov, leta 1958 in 1962. Brazilski napadalec, znan po svoji hitrosti in tehničnem znanju, čeprav je imel krive noge, kar je fasciniralo tako zdravnike kot tudi nasprotnike, je umrl, ko je bil star šele 50 let. Leta 2013 bi jih Garrincha štel 80.

Znamenitosti

Glavni projekti arhitekta Oscarja Niemeyerja se nahajajo na Esplanadi dos Ministérios, ogromni aveniji, ki jo na obeh straneh obdajajo stavbe ministrstev. Vzhodno od avtobusne postaje lahko vidite Metropolitansko katedralo, prav tako pa stavbe ministrstev in palačo Itamaraty, v kateri se nahaja brazilsko zunanje ministrstvo. Na koncu ceste pridete do Trga treh sil, kjer se nahaja sedež izvršilne (palača Planalto – tukaj svoje posle opravlja predsednik države), zakonodajne (nacionalni kongres) in sodne oblasti (vrhovno državno sodišče).

Jezero Paranoá je bilo ustvarjeno z namenom, da ublaži suho podnebje glavnega mesta. Jadranje, smučanje na vodi, jadranje na deski, supanje, vožnja s kanujem in veslanje so aktivnosti, ki se izvajajo na jezeru. Od brazilskih mest je Brasilia na tretjem mestu po številu plovil – v mestu je registriranih več kot 11.000 plovil; večina je namenjena športu in rekreaciji.

Chapada Imperial je največja ohranjena gozdna površina v federalnem okrožju. Tu je več kot 4800 hektarjev ekoloških sprehajalnih poti, ki so zaradi primerno urejene infrastrukture povsem varne. Rezervat je v bližini satelitskega naselja Brazlândia, ki se nahaja 50 kilometrov od središča Brasilie.

Narodni park Chapada dos Veadeiros je ena izmed najbolj osupljivih pokrajin v Braziliji. Zaščiteno območje je vpisano v Unescov seznam svetovne dediščine. Park je tudi biosferni rezervat. Nahaja se v občini Alto Paraíso (država Goiás), vhod pa je v kraju Vila de São Jorge, ki se nahaja 245 kilometrov od Brasilie. Park se lahko obišče – lahko se odpravite na sprehod, obiščete slapove ali plavate v reki.

Rio de Janeiro

Krasne plaže in čudovita pokrajina so slavo Ria de Janeira ponesle v širni svet. V mestu se nahaja nekaj najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Braziliji, kot so kip Kristusa Odrešenika, nogometni stadion Maracanã, gora Sladkorni stožec in plaža Ipanema. V čudežnem mestu (kakor tudi pravijo Riu) se odvijata najbolj znan brazilski karneval in razkošna parada šole sambe.

V Riu de Janeiru bo odigranih sedem tekem svetovnega prvenstva v nogometu, vključno z velikim finalom, ki bo 13. julija. Nova Maracanã je bila zgrajena na začetku leta 2013 in lahko sprejme 78.838 ljudi, ki so razporejeni po sediščih s štirimi različnimi vrstami sedežev v zeleni, rumeni, modri in beli barvi. Stadion ima 78 zvočnikov, ki so razdeljeni na 26 sklopov s po tremi zvočniki, ti pa so pritrjeni na konstrukcijo, ki podpira streho. Za medije so zgradili osem TV-studiev v višini tribun in štiri v višini slačilnic.

Glavne turistične znamenitosti

Poleg neverjetno lepih plaž morajo turisti, ki pridejo v Rio de Janeiro, obiskati tudi glavne turistične znamenitosti. Gora Corcovado – Kristus Odrešenik je največji simbol mesta. Nedavno je bil izbran za enega izmed sedmih čudes modernega sveta. Gora je visoka 710 metrov.

Kabinska žičnica popelje turiste na vrh Sladkornega stožca, od koder se odpira prekrasen pogled na zaliv Guanabara, obalo Ria de Janeira in njegove zemljepisne znamenitosti, kot so gore Gávea, Dois Irmãos in Corcovado.

Botanični vrt, v katerem se nahaja osem tisoč vrst brazilskih in svetovnih rož ter rastlin, je leta 1808 odprl portugalski kralj Janez VI. V vrtu še vedno rastejo kraljeve palme, ki so bile zasajene ob odprtju.

Lapa – kamniti loki višine 64 metrov in dolžine 270 metrov so bili del akvadukta, ki je bil zgrajen leta 1750. Predstavljajo izreden arhitekturni dosežek in se od leta 1896 naprej uporabljajo kot most na progi tramvaja Santa Teresa.ea