»Za prihodnje rodove in sodobne pivce smo iz vipavskega vina pripravili zaželene okuse, ki v vinu iščejo spoj z naravo, žlahtnostjo, igrivostjo in veseljem. Lastniki naše kleti so kmetje, ki so tudi glavni dobavitelji grozdja. Imamo 500 kooperantov, v dolini pa kar 2500 hektarov vinogradov,« je povedal predsednik uprave vipavske kleti Boris Jež in dodal, da se učijo iz zgodovine: »Vinogradništvo je v ponovnem vzponu. Prav kriza je priložnost, da naredimo nov preboj, saj se povpraševanje po vinu povečuje. Zdaj iščemo priložnost na novih trgih. Spogledujemo se s Kitajsko, Indijo in Brazilijo,« je razodel Jež in poudaril, da se je pridelava vina v Sloveniji v zadnjih letih skrčila. Trenutno popijemo 36 litrov vina na leto, pred dvajsetimi leti pa je ta številka presegla 50 litrov.

Predsednik uprave vipavske kleti je še obelodanil, da so se v okviru sanacije kleti odločili, da najprej ustvarijo nov proizvod, vino z nižjimi alkoholi in čudovitim sadnim okusom. »Ko smo dobili nov proizvod, smo zamenjali tudi steklenice. Z novo podobo računamo predvsem na tujih trgih, kamor sedaj izvažamo 20 odstotkov proizvodnje. Slovenija je tako majhna, da bomo morali v prihodnje skupaj nastopati vsi slovenski vinarji.«

Enolog vinske kleti Uroš Bolčina je prepričan, da je letnik 2013 odličen, da pa bo letnik 2014 še boljši. »Šli bomo v nadgradnjo sedanjih proizvodov. Poskrbeli bomo za globalni okus z lokalnim pridihom. Pripravljamo nekatere novosti in prijeme, ki jih v Sloveniji še ne uporabljajo,« je bil skrivnosten Bolčina, ki je napovedal, da bodo skrivnosti razkrili po letošnji trgatvi.

V Agroindovi kleti sicer ne skrivajo, da iščejo strateškega partnerja, da naj bi firmo sanirali do konca letošnjega leta in da so plačali že tri obroke za grozdje letnika 2013. »V naši kleti so tudi oranžna vina, vendar se zaradi časovne stiske ni izšlo, da bi jih predstavili. To pride še na vrsto. So pa zato bariki preteklost. Projekte za vina z manj alkohola pa pripravljamo z novogoriško fakulteto,« je o načrtih povedal enolog Bolčina.