Vsaka atletska disciplina je nekaj posebnega, za skok ob palici pa lahko zapišemo, da je nekakšna kraljica znanosti. Ogromno je dejavnikov, ki vplivajo že na samo izbiro palic, če ima atlet sploh to srečo, da njegovo orodje brez zapletov z izgubljeno prtljago pripotuje na tekmo. Potrebnega je veliko znanja in truda, da se uredi vsa logistika okrog letalskih prevozov palic. Čeprav po navadi s palicami na tekme potuje trener ali kdo drug od spremljevalnega osebja, je treba imeti še nekaj sreče, da palice resnično prispejo na pravi naslov.

Menjavanje vetra med samo tekmo je najbolj neugodno ravno za skakalce ob palici. V vetrovnih razmerah morajo skakalci večkrat tvegati in predvideti, kako bo pihal veter ob njihovem nastopu, da izberejo pravo trdoto palice. Nesreče pri skoku ob palici so ene najbolj grozljivih med vsemi pri kraljici športa, zato ni čudno, da nekateri skakalci pri svojem delu uporabljajo zaščitno čelado, ki podobno kot pri mestni vožnji s kolesom ni obvezna.

Tina Šutej je atletinja, ki je skok ob palici v slovenskem merilu približala svetovnemu vrhu. Da je Ljubljančanka izjemen talent, je dokazala pred osmimi leti v Pekingu, kjer je poslala svetovna mladinska podprvakinja. Atletinja Massa se je kmalu zatem odpravila na drugo stran Atlantika, kjer je v Fayettevilleju v Arkansasu postala diplomirana biologinja. V tem času je naredila izjemen napredek, vzrok pa se je skrival predvsem v dejstvu, da je imela v ZDA odlične razmere za vadbo. Lanskega junija se je vrnila v Slovenijo, kjer je nadaljevala delo z dolgoletnim trenerjem Slavkom Černetom, s katerim po besedah atletinje Massa še naprej sodelujeta zelo dobro.

Na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Sopotu je bila Tina Šutej glavni slovenski up za visoko uvrstitev, saj je pozimi premaknila državni rekord na 471 centimetrov, kar je obetalo boj za najvišje uvrstitve. Na Poljskem je 25-letna atletinja preskočila 455 centimetrov in nastop končala na desetem mestu. Slovenska rekorderka je sezono na prostem začela slabše od pričakovanj, a kot pravi, ni nobene panike.

»Na evropskem klubskem pokalu v Amsterdamu sem zaradi nekaterih nesoglasij preskočila le začetno višino 410 cm. Na mitingu v Novem mestu pred desetimi dnevi sem bila že uspešnejša, po preskočenih 435 cm (norma za nastop na EP v Zürichu – op. p.) pa sem na višini štirih metrov in pol poskusila le enkrat, potem pa sem se zaradi izredno mrzlih temperatur odločila, da končam tekmovanje in ne tvegam morebitne poškodbe. V nedeljo bom nastopila na finalu atletskega pokala Slovenije, naslednji konec tedna pa na evropskem ekipnem prvenstvu v Talinu. Pričakujem boljše nastope. Hkrati si želim, da bi dosegla kakšen odmeven rezultat, na podlagi katerega bi si priborila nastop na mitingu diamantne lige. Po nastopu v Estoniji si bodo namreč sledili številni mitingi, na katere bi lahko prišla z dobrim dosežkom,« je začetek sezone in želje v naslednjem mesecu opisala Tina Šutej, ki sicer sodeluje z menedžerjem Madžarom Istvanom Kniplom.

Vzrok, da so rezultati najboljše slovenske skakalke ob palici na začetku sezone nižji ob pričakovanj, se skriva tudi v tem, da je sezono na prostem začela precej kasneje, kot bi si želela. »Marca, ko so se temperature v Ljubljani dvignile že do 20 stopinj Celzija in so bile razmere za trening zelo dobre, na stadionu v Ljubljani ni bilo blazine. Izgovor je bil, da se zimska sezona še ni uradno končala. Ko smo aprila končno dobili blazino, so bile razmere za trening zelo slabe. Posledično sem začela trenirati kasneje. Najpomembnejše v vsej zgodbi sicer je, da dobivam na treningih vse boljši občutek in da z nestrpnostjo pričakujem naslednje preizkušnje,« je pojasnila atletinja Massa, ki si blazino za skok ob palici deli s približno desetimi skakalci vseh starosti vseh ljubljanskih klubov, ki trenirajo na ljubljanskem atletskem stadionu. V teh dneh je dopoldanski trening, ki se praviloma začenja ob 10. uri, prestavila na popoldanski čas, ko naj bi imela ugodnejši veter.

»Moj glavni cilj sezone bo avgustovski nastop na evropskem prvenstvu v Zürichu. Glede na to, da je državni rekord na prostem še vedno 461 cm, pričakujem, da bom nekajkrat v sezoni izboljšala to znamko. Seveda si želim, da bi jo najbolj prav v Švici. Postavila sem si bolj višinske kot rezultatske cilje. Če bom res najboljša na prvenstvu, potem tudi vrhunska uvrstitev ne bo izostala. Za finale bi moral zadostovati skok več kot štiri metre in pol,« je prepričana Tina Šutej, ki v zadnjem času trenira že s polnega zaleta, a še ne s palicami za tekmo, dolgimi 460 cm.

Kot večina slovenskih atletov se svetlolasa športnica v tej sezoni najbolj veseli nastopa na evropskem ekipnem prvenstvu v Talinu. »Te tekme so vsako leto nekaj posebnega. Res rada tekmujem na njih in občutim ekipnega duha, ki vlada. Verjamem, da bomo obstali v prvi ligi evropske atletike. Kar zadeva konkurenco v skoku ob palici, bo zelo močna. Švedska, Finska in Grčija imajo v svojih reprezentancah zelo dobre skakalke, zato se bo treba zelo potruditi za dober rezultat. Veselim se konkurence, saj je na domačih tekmah težko tekmovati, ko se bolj ali manj ves čas borim sama s seboj. Je pa res, da je pravilo ekipnih tekem zelo neugodno, saj dopušča le štiri zgrešene poskuse, potem pa mora atlet avtomatično končati tekmovanje,« je sklenila Tina Šutej, ki se je doslej na velikih članskih prvenstvih uvrstila v finale pred štirimi leti na EP v Barceloni.