Jaka Racman se je v javnosti prvič pojavil 9. junija 1934. V 80 letih svojega obstoja se je preizkusil v več kot sto različnih poklicih, vendar v vseh neuspešno. Vedno je brez denarja in pada iz ene neuspešne pustolovščine v drugo. Ne glede na vse neuspehe in ponižanja pa se racak ne preda, zaradi česar je postal zelo priljubljen.

Jaka Racman je med drugim dobil svojo zvezdo na znamenitem hollywoodskem pločniku slavnih in se pojavil v številnih filmih oz. risankah.

V 40. letih prejšnjega stoletja je celo "sodeloval" v drugi svetovni vojni, saj je bil glavni junak risanega filma Der Fuehrer's Face iz leta 1943. Ta protinacistični propagandni film, v katerem Jaka Racman večkrat uporabi nacistični pozdrav ter izdeluje bombe za naciste, nato pa se zbudi iz nočne more in objame Kip svobode, je bil med drugim nagrajen z oskarjem.

V Evropi je Jaka Racman ponekod celo priljubljenejši od najslavnejšega Disneyjevega lika Mikija Miške. Racak, ki mu je njegov "oče" nadel ime Donald Duck, je v različnih državah znan pod različnimi imeni. Na Danskem ga denimo imenujejo Anders And, v Italiji Paperino in v Indoneziji Donal Bebek.