Po šestih dirkah prevlade nemške ekipe je sezona formule 1 vendarle doživela tudi spremembo prav na vrhu, a je bilo treba nanjo čakati tik do konca dirke v Montrealu. Še dva kroga pred koncem je bilo videti, da bo Mercedes kljub težavam prišel še do sedme zmage letos, vendar je nazadnje Ricciardo privozil do prve zmage v karieri.

V kvalifikacijah sta Mercedesova dirkača potrdila prevlado na dosedanjih dirkah in kvalifikacijah sezone. Najboljše izhodišče si je privozil Nico Rosberg, drugi je bil Lewis Hamilton.

Mercedesa s težavami, Hamilton celo odstopil

A na dirki se nato ni vse razpletlo po željah nemške ekipe. Do polovice je še šlo, čeprav je po tveganem manevru Rosberga že v prvem zavoju, ko je ostro zavrnil napad moštvenega tekmeca, spet zadišalo po medsebojnih sporih v letos nepremagljivi ekipi. Sredi dirke sta se oba dirkača po radijski zvezi začela pritoževati zaradi tehničnih težav in pomanjkanjem moči, Hamilton pa je nato imel še veliko težav pri zaviranju, nekajkrat je moral zapeljati čez robnik in skrajšati zavoje, dokler ni v 48. krogu zaradi okvare zavor dokončno odstopil.

Do konca dirke gneča v ospredju

Takrat se je že dotlej precej zanimiva dirka, že v prvem krogu sta se po trčenjih poslovila oba dirkača Marussie in na stezo je moral varnostni avto, šele zares razživela. Po zadnjih postankih v boksih je Rosberg še prišel na prvo mesto, tik za njim pa so bili tesno skupaj Sergio Perez, Ricciardo, Sebastian Vettel in Felipe Massa. Nemški voznik Mercedesa si je privozil nekaj desetink naskoka, poskusi voznikov iz ozadja, da bi se prebili naprej, pa so obetali še vroč konec.

To se je nato tudi zgodilo, Ricciardo je po več krogih čakanja le uspel prehiteti Pereza in se nato povsem približati Rosbergu ter ga dva kroga pred koncem uspešno tudi prehiteti. Nemški voznik ni želel preveč tvegati, saj je vedel, da se bo po Hamiltonovem odstopu s kupčkom točk še utrdil na vrhu skupnega seštevka.

Nervoza Masse je napovedovala zanimiv konec in končalo se je z nesrečo

Toda v ozadju se je odvila še ena drama. Massa, ki je z najhitrejšim dirkalnikom v zaključku že pred tem neuspešno iskal pot s petega mesta bližje vrhu, je ob začetku zadnjega kroga naredil napako in v prvem zavoju zadel dirkalnik Pereza. Oba dirkača sta z razbitima bolidoma poletela proti zaščitnim ogradam, pri tem pa sta oba le za las zgrešila Vettla pred njima. Tako Massa kot Perez sta se z dirkalnikoma zarila pod zaščitne gume, vendar sta iz razbitin splezala sama, vseeno pa so ju odpeljali na preventivni zdravniški pregled.

Ricciardo: V pravem trenutku sem prišel mimo Rosberga

Na progo je zapeljal varnostni avto, ki pa ni več vplival na vrstni red na vrhu. Prve zmage v formuli 1 se je tako razveselil 25-letni dirkač iz Pertha, ki je po 56 dirkah dočakal najvišjo stopničko. "Sploh ne morem verjeti. Še vedno sem v šoku, vesel sem, da tukaj vidim toliko avstralskih zastav. Na koncu je postala dirka zelo zanimiva in vesel sem, da sem lahko v pravem trenutku prišel tudi mimo Nica," je v prvih trenutkih po zmagoslavju na odru v Montrealu razlagal avstralski voznik, ki je le počasi dojemal, da je res zmagal.

Zmaga na dirki je bila že druga dobra novica za ekipo Red Bull, saj so iz avstrijskega moštva sporočili tudi, da bo glavni oblikovalec njihovih dirkalnikov Adrian Newey ostal v službi pri njih. Pri Red Bullu so tako preprečili beg možganov k tekmecem, pri Ferrarju naj bi mu ponujali celo več kot 20 milijonov evrov.

VN Kanade še vsaj 10 let

Ob robu dirke pa so poskrbeli še za tiste, ki imajo radi avtomobilsko dogajanje na otoku Notre-Dame sredi reke Sv. Lovrenca v Montrealu. Kanadska preizkušnja svetovnega prvenstva bo namreč na sporedu še vsaj deset let, vodstvo formule 1 in lokalni prireditelji so sklenili dogovor o podaljšanju sodelovanja do leta 2024. Že precej zastarelo dirkališče bodo v naslednjih letih tudi obnovili.

Naslednja dirka formule 1 bo 22. junija v Avstriji.