Raziskovalci v nacionalnem laboratoriju Lawrence Berkeley so opravili ekonomsko analizo stroškov in koristi bele, črne in zelene strehe ter ugotovili, da so bele strehe veliko boljše v boju proti podnebnim spremembam od drugih dveh. Medtem ko črne strehe absorbirajo toploto in prispevajo k učinku povišane temperature v mestih, bele strehe odbijajo sončno svetlobo nazaj v ozračje in pomagajo ohladiti notranjost hiše in tal. Študija svetuje vsem, ki jih skrbi globalno podnebje, da izberejo bele strehe. Vendar pa stvari niso tako enostavne, kot se zdijo.

Serija simulacij podnebja, ki jih je izvajal Mark Z. Jacobson iz Ten Hoeve Stanford University, je pokazala nekatere nepričakovane rezultate. Kljub ugodim učinkom na nižje dele atmosfere bele strehe zmanjšajo temperaturno razliko 800 metrov nad tlemi (ravno tam, kjer se tvorijo oblaki), zaradi česar nastane manj oblakov. Manj oblakov pa pomeni, da več sončne svetlobe doseže zemljino površino. Zato so bele strehe lahko dvorezen meč. Po eni strani hladijo tla, po drugi strani pa povzročijo, da je manj oblakov in tako več sončnih žarkov.

Čeprav smo veseli vsake nove ugotovitve na področju podnebnih sprememb, pa se je treba zavedati dejstva, da te preiskave vključujejo širok spekter dejavnikov in morebitnih posledic, ki so preveč zapletene za nedvomno trditev, da so bele strehe boljše od zelenih ali črnih.

Vir: www.inhabitat.com, www.mojprihranek.si