Spletna stran Seedmatch se predstavlja kot največja nemška platforma za množično financiranje za startup podjetja. Na njej je srečo poskusilo tudi podjetje Protonet, ki je zbiralo denar za svojo storitev zagotavljanja pomnilniškega prostora v oblaku. Do želene vsote so prišli v rekordnem času.

"Nismo pričakovali, da bo šlo tako hitro," je po uspešni pridobitvi sredstev dejal predstavnik Protoneta Philipp Baumgärtel. Kampanjo za pridobitev finančnih sredstev so zagnali v sredo.

Denar je sicer prispevalo več kot 1000 posameznikov, ki bodo v zameno v prihodnje udeleženi pri morebitnem dobičku družbe. Proton je prek platforme Seedmatch že leta 2012 uspešno zbral 200.000 evrov.

Hamburško podjetje bo sicer s svežim kapitalom razvijalo svojo verzijo storitve za zagotavljanje pomnilniškega prostora v oblaku. Podobno storitev na primer ponuja ameriški velikan Google s svojim Drivom, vendar pa ima nemška verzija pomembno prednost - naložene datoteke bo Protonet hranil na svojem serverju. To je očitno postala tržna niša po izbruhu afere o zbiranju podatkov s strani ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), še navaja dpa.