Ameriška gospodarska zbornica je pred dnevi zaključila usposabljanje četrte generacije mladih strokovnjakov in prihodnjih vodij v sklopu programa AmCham Young Professionals (Mladi strokovnjaki). V četrti generaciji je program obiskovalo 106 ljudi, medtem ko je v peto generacijo vpisanih že 124.

Med petimi superfinalisti izbora Top Potential so člani komisije za poslovno vodenje in razvoj talentov in občinstvo največ glasov prisodili Gaju Stavberju. »Naša generacija je ambiciozna, kreativna, družbeno odgovorna in svoje delo opravljamo s strastjo. Prepričan sem, da lahko prav z osebno integriteto in odgovornim načinom vodenja dvignemo motivacijo ljudi, spodbudimo povezovanje in sodelovanje za skupen uspeh, saj so prav povezovanje in sodelovanje ter strast ključnega pomena. To pa bo tudi ločevalo odlične od dobrih. Verjamem, da ste v meni kot drugih predstavnikih četrte generacije tega programa prepoznali drugačnost in da sta kreativnost in inovativnost naša pomembna konkurenčna prednost. Verjamem, da je danes zmagala cela generacija in ne Gaj Stavber,« je med drugim vzneseno po razglasitvi dejal dr. Gaj Stavber, Lekov znanstvenik.

Da je Stavber obetavni Lekov strokovnjak, dokazujejo tudi njegovi dosedanji uspehi, saj je med drugim maja lani skupaj s kolegom dr. Zdenkom Časarjem, globalnim vodjem upravljanja portfelja farmacevtskih učinkovin v Sandozu, prejel zlato priznanje za inovacijo Gospodarske zbornice Slovenije – osrednjeslovenske regije. Stavber je za mentorja, ki bo njegov razvoj spremljal v prihodnjem letu dni, izbral Enza Smrekarja, predsednika uprave Droga Kolinske. Med petimi superfinalisti so bili poleg Stavberja še Saša Hojker iz Zavarovalnice Triglav, Edisa Avdić iz Droge Kolinske, Timotej ŠooŠ iz ministrstva za zunanje zadeve in Gregor Vovko iz Competa.

Nad četrto generacijo mladih potencialnih vodij je bil navdušen tudi Matej Potokar, predsednik AmCham. »Navdušuje me predvsem njihov timski duh. Mladi prinašajo kreativnost in so izzivalci. Taki ljudje nas nehote spodbujajo k novim spoznanjem in razmišljanju zunaj ustaljenih okvirjev. Take ljudi potrebujemo v podjetjih in drugih organizacijah, take, ki se ne ustrašijo neznanih poti, novih izzivov, saj gremo le tako lahko v korak s konkurenco oziroma smo od nje boljši. Verjamem, da je to generacija, ki bo vodila našo pot naprej in bo tudi nas, starejše, spodbujala, da razmišljamo prav o vseh stvareh drugače, kot smo še do včeraj. Sicer je to tudi edini način, da rastemo in se razvijamo.« Potokar je poudaril pomen osebne integritete vodij, »saj je to edina pot. Le s poštenim delom lahko ustvarjaš poštene rezultate«.

Tudi sam zaznava, da je med vodstvenim kadrom še vedno premalo žensk, kar se je odrazilo tudi v letošnjem izboru, saj sta bili med 10 finalisti le dve ženski. Mladim, ki jim trenutne gospodarske razmere v Evropi niso naklonjene, brezposeln pa je v povprečju vsak četrti, star do 29 let, je položil na srce, naj jih tega ne bo strah, naj bodo aktivni, ne le poslovno, pač pa tudi družbeno, naj si ne postavljajo omejitev, pač pa naj predvsem gradijo na svojih prednostih. »Vsak dan ponuja priložnosti, da se dokažete,« je prepričan Potokar.