Današnji dan bo zgodovinski. Vožnja na čas elitne ženske kategorije (18 km) za nagrado Ljubljane velja kot mednarodna dirka druge kategorije. To je sploh prva uradna mednarodna dirka za člansko kategorijo v Sloveniji. Kolesarke se bodo pomerile v prvini, po kateri varovanke vodje ekipe Gorazda Penka najbolj slovijo. Predvsem Poljakinja Eugenija Bujak in Avstrijka Martina Ratter. Konkurenca bo dostojna ligi prvakinj. Največji zvezdnici sta Nemka Hanka Kupfernagel (Maxx-Solar), svetovna prvakinja v kronometru iz Stuttgarta 2007, in Belorusinja Alena Amialjusik (Astana BePink), ki sodi med osmerico najboljših kolesark na svetu. Kot zanimivost: njen moški pol z iste lestvice CQ je trenutno Alberto Contador. Za prvo damo ceste Polono Batagelj, Uršo Pintar ali Saro Frece bo v tej konkurenci uspeh že uvrstitev med deseterico. Hkrati bo to tudi test za izbor v ekipo za nastop julija na ženskem Giru, ki so ga včeraj uradno predstavili v Milanu in velja za največjo etapno dirko na svetu.

Tik pred osmo zvečer se bodo za naslov prvaka pomerili še člani. Naslov brani Klemen Štimulak (Adria Mobil), a si bosta predvsem Gregor Gazvoda (Gebruder Weiss) in Blaž Jarc (NetApp) želela povrniti staro slavo. Nagrada je vozovnica na svetovno prvenstvo konec septembra v Španiji. Zgodovinski junak Trsta Luka Mezgec in Borut Božič se bosta v nedeljo zagotovo pomešala med 2000-glavo množico na Franji. Kristijan Koren in Simon Špilak pa sta na poti v Francijo na Kriterij Dauphine (8. do 15. junij), ki jima bo služil kot generalka za nastop na Touru.

Najboljši slovenski kolesar Simon Špilak ni na poimenskem seznamu ekipe Katjuša za dirko Po Sloveniji (od 19. do 22. junija), čeprav bi bila trasa kot nalašč zanj. Del od 18 ekip že objavlja poimenske sezname. Kristijan Koren bo ob Mohoriču eden od liderjev v zasedbi Cannondale. Poleg Polanca z ekipo Lampre prihaja zmagovalec dveh etap na Giru Diego Ulissi, že zmagovalec slovenskega Toura 2011. Čeprav ne bo Špilaka, Mezgeca, Božiča in Brajkoviča, se obeta nastop kar 15 od 22 naših najboljših kolesarjev po letošnjih dosežkih. Od zvezdnikov se obeta prihod zmagovalca etape Gira Stefana Pirazzija (Bardiani) in Kanadčana Sveina Tufta (Orica), nosilca rožnate majice uvodni dan na Irskem. In kot najbolj udarna napoved – prihaja Chris Horner, lanski zmagovalec Vuelte. »Očitno ne bom najstarejši,« je novico pospremil Jure Golčer.