Tekma za svetovni pokal v kajaku na mirnih vodah bo prvič v Sloveniji. Kako mislite, da se bo odzvala slovenska publika?

Predvsem upam, da bodo prišli gledalci iz Trzina, kraja, od koder prihajam. Bohinj je sicer turistično zanimiva lokacija, kjer je veliko gledalcev že na splošno. Slovenci smo znani po dobri organizaciji, zato mislim, da bo ljudi stvar pritegnila. Je pa tekmovanje letos prvič, zato bo verjetno služilo kot podlaga za prihodnje leto, ko bo v Bohinju evropsko prvenstvo.

Tekma bo nekoliko drugačna od ostalih. V dveh kratkih in enem dolgem krogu boste premagali 3,6-kilometrsko razdaljo, vmes pa boste čoln tudi nosili po kopnem.

Izkušnje z nošenjem čolna med tekmo že imam, saj sem že bil na dveh maratonih. Sem pa ta element doslej treniral le na tekmah. Se pa pri nošenju čolnov marsikaj dogaja. Lahko te nekdo z veslom udari po glavi. Mogoče sem pri skakanju v čoln in iz njega nekoliko slabši od ostalih, ki so specializirani za maraton, tako da bom to moral nadoknaditi v vodi. Bo pa to zame zanimiva izkušnja.

Na katero mesto torej ciljate?

Ciljam čim višje, na prva tri mesta. To skušam doseči že takoj po startu, nato pa je odvisno, kako se tekma razplete. Lahko si prvi, lahko pa tudi petnajsti. Glede na to, da bo ta tekma prvič, pa moram priznati, da konkurence ne poznam, saj še nisem pogledal startne liste.

Omenili ste maraton, na katerem ste že nastopili. Kako se znajdete glede na to, da ste sprinter?

Kot sprinter brez problema odveslam do nekje 20 kilometrov. Do 25 kilometrov se nato še uspem primerjati z maratonci. Od tam pa je vidno, da imajo ti za seboj že več kilometrine, in če se tekmuje za medalje, se zanje težko borim. Trideset kilometrov v kajaku je namreč tako kot 40 kilometrov pri teku. Moraš se na to dodatno pripraviti.

Sprinterske tekme v svetovnem pokalu ste zaključili. Bo tekma v Bohinju torej služila za vzdrževanje tekmovalnega ritma?

Da, za vzdrževanje. S tekmami napredujem. Moj začetek sezone ni bil ravno dober, s formo zamujam in upam da bo ravno ta konec tedna prišla.

V juliju vas nato čaka evropsko prvenstvo. Odločili ste se, da boste v Bohinju nastopili le na sobotni krajši razdalji, nedeljski maraton pa boste izpustili.

V tem obdobju se na maraton nisem imel čas pripraviti, zato sem se odločil le za disciplino 3,6 kilometra. Mislim, da me maraton za evropsko prvenstvo, ki je šele čez pet tednov, ne bi izčrpal. Bi me pa prikrajšal za teden dni dobrega treninga. Za to, da se telo in glava odpočijeta in da si ponovno napolnim baterije, bi po tekmi potreboval teden dni, kar pa v obdobju do evropskega prvenstva ni malo.

Na svoji spletni strani ste zapisali, da je to za vas testno leto, ko preizkušate nekatere nove stvari. Kakšne?

Na pripravah v Argentini sem se že odločil, da bom treniral tudi s tujimi ekipami. Pozimi sem tako z argentinsko, nato s srbsko, po Bohinju se bom pa do evropskega prvenstva odpravil trenirat tudi z nemško ekipo. Vsaka ekipa ima zelo dober program, težava je le, da se vsaka ekipa drži svojega programa in stopnjuje formo do tekme. Zato meni, ko ekipe zamenjujem, zmanjka celotna oblika priprav. Ampak četudi je pot nekoliko težja, rad preizkusim, kakšen trening vpliva na kaj.