Rokomet je brez dvoma šport številka ena na Madžarskem, iz leta v leto pa vse bolj postaja vladni (državni) politični in gospodarski projekt, ki počasi, a zanesljivo spreminja rokometni zemljevid Evrope in sveta. Za tamkajšnjo rokometno zvezo, na čelu katere je predsednik Ivan Vetesi, eden ključnih ljudi ministrstva za upravo in pravosodje na Madžarskem, stoji bančni gigant Provident z angleškimi temelji in kapitalom, letošnji proračun najboljšega madžarskega moškega kluba Veszprema znaša več kot sedem milijonov evrov, proračun ženskega evropskega prvaka Györa skoraj tri milijone in pol. V Veszpremu sta glavna sponzorja madžarska kreditna banka (MKB) in energetski gigant MVM, v Picku Szegedu poleg tovarne klobas državna naftna družba MOL in MMBF Gas, za ženskim klubom stojijo Audi, MVM, banka OTP...

Največja zvezdnika madžarskega klubskega in reprezentančnega rokometa sta seveda Laszlo Nagy (Veszprem) in Anita Görbicz (Györ). Mesečna plača Nagyja naj bi presegala 50.000 evrov, simpatična Görbiczeva pa samo s plačo na leto zasluži za ženski rokomet astronomskih 200.000 evrov. Nekoč so se zvezdniki in zvezdnice evropskega (svetovnega) rokometa na veliko izogibali socialistični, nerazviti in dokaj revni Madžarski, v zadnjih letih (tudi zaradi denarnega padca v Španiji, Nemčiji...) pa postaja slovenska soseda rokometna obljubljena dežela. To, kar je bilo nekoč nepredstavljivo (prihod vrhunskih igralcev in igralk iz zahodnih in skandinavskih držav), je zdaj realnost: Veszprem ima kar enajst tujcev, od tega tri odlične Špance, po dva Španca in Šveda sta tudi med devetimi tujci v Picku Szegedu, Györ ima dve Norvežanki, Brazilko, Francozinjo...

Na treh klopeh trije Španci

Tudi po organizacijski plati se Madžarska dviguje: Györ je letos organiziral premierni sklepni turnir elitne četverice v evropski ligi prvakinj v Budimpešti, decembra bo država sogostiteljica evropskega prvenstva za ženske, lani je gostila svetovno prvenstvo za mladince... O ponovnem dvigu madžarskega klubskega rokometa dovolj pove že podatek, da je bila Madžarska v letošnji sezoni edina država, ki je imela na vseh treh sklepnih turnirjih najboljše četverice v evropskih tekmovanjih (liga prvakov, liga prvakinj, pokal EHF za moške) svojega predstavnika. Še več: Györ je postal prvak Evrope, Pick Szeged je osvojil pokala EHF, Veszprem pa je uradno četrti v Evropi. In še tale zanimivost: na trenerski klopi vseh treh madžarskih klubov sedijo – Španci: Antonio Carlos Ortega (Veszprem; kot igralec Barcelone je bil šestkrat prvak Evrope), Ambros Martin (Györ) in Juan Carlos Pastor (Pick Szeged; nekdanji selektor reprezentance Španije).

Če so predvsem španski trenerji zaslužni za preporod klubskega rokometa, je za reprezentančnega poleg selektorja Lajosa Mocsaija (ni nezanemarljivo, da je tesen prijatelj premierja Viktorja Orbana) najzaslužnejši kar 208 centimetrov visoki in 113 kilogramov težki levičar Nagy, ki pa ima za sabo precej čudno zgodbo z izbrano vrsto. Izdelek iz rokometne šole v Szegedu, kjer je leta 1997 začel profesionalno kariero, je leta 2000 na nagovor legendarnega španskega trenerja Valera Rivera okrepil Barcelono in z njo podpisal kar osemletno pogodbo. Nato je pogodbo s Katalonci podaljšal še za štiri leta, leta 2012 pa je oblekel dres Veszprema. Z madžarskim klubom je podpisal štiriletno pogodbo, Veszprem pa je Barceloni plačal več kot 500.000 evrov odškodnine.

Za novo domovino ni zaigral

Med letoma 2004 in 2009 je bil zdaj 33-letni Nagy tudi kapetan reprezentance Madžarske, a se ji je – kot glavni razlog je navedel slabe pogoje za delo – junija 2009 nepričakovano odpovedal. Kasneje je dobil tudi španski potni list, a za novo domovino ni nikoli zaigral, čeprav so med junijem 2009 in olimpijskimi igrami v Londonu 2012 pretekla več kot tri leta, kar je pogoj za igranje za drugo državo. Sledil je še en nepričakovan preobrat in Nagy je tako v kvalifikacijah za SP 2015 v Katarju junija lani kot nekaj kasneje na OI 2012 zaigral za izbrano vrsto svoje prave domovine Madžarske in z njo v Londonu osvojil četrto mesto.

»Letošnja klubska sezona je bila najuspešnejša v zgodovini madžarskega rokometa. Zdaj je čas, da naredimo še en velik korak naprej tudi na reprezentančni ravni,« pravi predsednik madžarske zveze Ivan Vetesi. Moška reprezentanca je v zadnjih desetih letih nastopila kar na dvanajstih od skupno 14 velikih tekmovanj (EP, SP, OI), njena največja uspeha sta dve četrti mesti na OI (Atene 2004, London 2012), na zadnjih dveh pa je bila dvakrat osma na SP 2013 v Španiji in na letošnjem EP na Danskem. Toda tudi na klubskem področju je madžarska zveza nedavno poskrbela za dodaten napredek in promocijo, saj je prižgala zeleno luč za igranje dveh najboljših klubov (Veszprem, Pick Szeged) v regionalni ligi Seha. In v njunih dresih bosta v naslednji sezoni nastopila tudi dva slovenska reprezentanta: Gašper Marguč se iz Celja seli v Veszprem, Dean Bombač pa iz francoskega Aixa v Szeged.