V olimpijskem krosu je znova, tako kot v češkem Novem Mestu, premočno slavila mlada Francozinja Pauline Ferrand Prevot, druga je bila norveška veteranka Gunn Rita Dahle Flesja, 20 sekund pred Žakljevo pa vodilna v svetovnem pokalu, Švicarka Jolanda Neff (650 točk). Žakljeva (458 točk) ima kot peta še vse možnosti za skok proti vrhu, saj ji druga Dahlejeva uhaja le za 102 točki. »Današnja dirka mi je odlično uspela. Ko so v prvem krogu tekmovalke pred mano storile napako, me to ni zmotilo in kmalu sem bila v ospredju. Vozila sem svoj ritem v klanec, v spustih sem bila hitrejša in tako prihranila nekaj moči za zaključni del, ko mi je uspelo napredovati do četrtega mesta. Dobro sem razporedila moči. Tak način vožnje je bil moja lanska uspešna taktika. Vendar bo še treba delati. Imam še rezerve,« se je kolesarka Unior Tools zadovoljna razgovorila po dirki.

Mala dama iz Ledin se je po uvodnih dirkah zavedala, da je zmagovita sezona zanjo morda prišla prehitro in se je zato v začetku te sezone znašla v drugačni situaciji. »Kar veliko časa sem potrebovala za to, da sem pozabila preteklo sezono. Tisto, kar je osvojeno, je zapisano, sedaj pa se moram posvetiti trenutnemu stanju. Znašla sem se v okoliščinah, ko sem bila manj pripravljena na spremembe pri opremi, v odnosu do medijev, sponzorjev. Ogromno podrobnosti se je spremenilo, tudi v ekipi, čeprav je zasedba ostala ista. Spoznala sem, da ne velja pravilo 'Več kot je, boljše je', pač pa mora vse potekati po korakih, postopno. Morda v določenih podrobnostih zagotovo lahko potegnem vzporednice s Tino Maze. Tudi sama sezone ne bom ocenjevala, dokler se ne konča,« je razkrivala ozadje po sezoni dveh zmag in slavja v skupnem seštevku ter naslova evropske prvakinje, ki ga bo branila ta teden, prav tako v nemškem St. Wendlu.

Gorski kolesar Miha Halzer (Energija) je imel na tretji dirki svetovnega pokala v svoji disciplini lepo priložnost, da obleče belo majico vodilnega. Kot četrti v kvalifikacijah je imel boljše izhodišče kot doslej vodilni Avstrijec Federspiel, a je v četrtfinalu naredil taktično napako in osvojil končno 14. mesto. mm