Letošnja motociklistična sezona pozna le enega zmagovalca, tudi na šesti dirki svetovnega prvenstva motoGP je bil to Španec Marc Marquez (Honda). A če je na dosedanjih dirkah sorazmerno enostavno opravil s tekmeci, je bila v Mugellu slika povsem drugačna. Ponovno ni najbolje speljal na startu, potem pa se je tako rekoč do zadnjega kroga mučil z rojakom Jorgejem Lorenzom (Yamaha), ko sta se prehitevala za vodstvo kot za stavo.

»Šesta zmaga zapovrstjo mi pomeni veliko, posebej ker je bila res težko prigarana. Po eni strani sem lahko držal korak z Lorenzom, po drugi se nikakor nisem mogel oddaljiti na bolj udobno razdaljo in sem moral presneto paziti vsak ovinek, kaj delam in kam postavim motocikel. Vsak od naju je iskal svoje možnosti tam, kjer je bil najmočnejši. Jaz sem bil hitrejši na ravninah, on v ovinku, precej mi je pomagala tudi dobra stabilnost motocikla pri zaviranju. Imel sem taktiko, da bom v zadnjem krogu moral napasti. In uspelo mi je, tudi zahvaljujoč spremembam v menjalniku, spremenili smo namreč razmerje v šesti prestavi, kar mi je dalo nekaj prepotrebnih kilometrov na uro na ravnem delu steze,« je po dirki pripovedoval Marc Marquez, ki je tako izenačil rekord Italijana Valentina Rossija (Yamaha) s šestimi zaporednimi zmagami na začetku sezone.

In če upoštevamo, da so dirkači na ciljni ravnini dosegali hitrosti blizu 350 km/h, potem si lahko mislite, kako naporen je bil dvoboj med obema vodilnima dirkačema. Jorge Lorenzo je z dirko v Mugellu lahko zadovoljen bolj, kot bi lahko pričakoval. Po odličnem startu si je privozil nekaj malega prednosti, a to ni zadostovalo, da bi Marqueza držal na varni razdalji. In ko ga je ta ujel, sta oba vozila na polno do zadnjega milimetra. Bolj kot ne je bil to dvoboj za prestiž, za Lorenza pa še nekakšno »obujanje od mrtvih«, saj se je ponovno pokazal v taki luči, kot ga njegovi navijači poznajo. Marquezov recept prehiteti, nato z nekaj hitrimi krogi privoziti udobno prednost in potem samo nadzorovati razdaljo, se to pot ni izšel. »Zabavna dirka je bila, ni kaj. Motocikel je bil naravnost odličen, v ovinku sem lahko vozil na vso moč, manjkalo mi je le nekaj hitrosti na ravnini. Tri ali štiri kilometre na uro več, pa bi zmagal. Kar sem si priboril v ovinku, sem potem izgubil na ravnem delu. A vseeno, Mugello je zame pomemben znak, da napredujemo,« pa je bil zadovoljen Jorge Lorenzo, ki Marquezu ni dal dihati niti za sekundo. Šele v zadnjem krogu je namreč mlademu Špancu uspelo priti pred starejšega rojaka in potem s pretkano vožnjo zapiranja linij zadržati za seboj tekmeca.

Tretje mesto je šlo jubilantu Rossiju, ki je zdaj »star« 300 dirk, 267 od teh jih je končal med dobitniki točk. In razumljivo je bilo, da je velika večina navijačev ob stezi stiskala pesti ravno za svojega idola. »Dirke v Mugellu so vedno nekaj posebnega, vzdušje je nepopisno noro. To je bil velik dan za motoGP, saj smo odpeljali odlično dirko. Zase lahko rečem, da sem vesel, da sem na zmagovalnih stopničkah, po spodrsljaju na kvalifikacijah z napačno izbiro pnevmatike sem dirko začel predaleč od vrha, da bi lahko nadoknadil več kot sem. Zelo sem se trudil, a Marc in Jorge sta peljala v takem ritmu, da ju nisem mogel ujeti. Vedno sem preveč izgubljal v zadnjem delu steze, a k sreči tudi moje tretje mesto ni bilo ogroženo. Prav vsem se moram zahvaliti za dirko in za čarobno vzdušje, se vidimo v Mugellu prihodnje leto,« se je smejalo Valentinu Rossiju.

Četrti je bil Hondin drugi dirkač, Španec Dani Pedrosa, ki se menda resno spogleduje s prestopom k Suzukiju, zaradi skromnih rezultatov pa so mu pri Hondi tudi že zmanjšali honorar. A tudi na tej dirki je bil bolj bleda senca samega sebe. V Mugellu pa smo videli še en spektakularen padec in sicer potem, ko je na stezi zdrsnil Anglež Cal Crutchlow, njegov motocikel pa je zaprl pot Stefanu Bradlu. Nemca je katapultiralo v zrak, to pa je bil njegov drugi padec ta konec tedna, ki ge je še dodobra pretresel: »Vesel sem, da si nisem ničesar zlomil, me pa boli celo telo. V prihodnjih dnevih se bom počutil kot šestdesetletnik, vse me bo bolelo.« Naslednja dirka bo na sporedu 15. junija v Barceloni.