Med njimi je bilo tudi nekaj pravih veteranov, najstarejši pa 77-letni Marko Rejec iz Kneže v Baški grapi. »Ni bilo lahko, vendar pa sem zadovoljen, da sem prevozil celotno progo. Prihajam zaradi druženja, pa zaradi češenj in dobre kapljice,« je povedal, potem ko je dobil kolajno in steklenico rebule villa brici, najnovejšega izdelka vinske kleti Goriška Brda, in še pokal. Družbo med najstarejšimi mu je delala domačinka Anica Blažič, ki pa ni povedala, koliko je stara. Iz vljudnosti v njo tudi nismo silili z vprašanjem.

Kolesarji z vseh koncev države

»Zadovoljni smo bili z udeležbo, čeprav smo po tihem pričakovali nov rekord. Udeleženci so bili iz vseh krajev, precej pa je bilo tudi tujcev. Kaže, da se je maraton prijel. Svoje je dodalo lepo vreme. Pomembno je, da je vse skupaj minilo brez resnejših poškodb, kar je tudi uspeh za organizatorja – briško vinsko klet,« je dodala Neja Škrinjar, deklica za vse informacije pri organizaciji maratona, ki je še povedala, da so nagradili tudi najmlajše, 14-letnega Jurija Koširja in sedem let starejšo Niko Pipan med kolesarkami. Posebno priznanje sta prejela tudi zakonca Van Oers, ki sta pripotovala kar iz Belgije. Med udeleženci na cilju so v enotni opremi izstopali domačini, člani kolesarskega društva Brda, saj se jih je kar 60 podalo na maratonsko preizkušnjo. Klub Dvig iz Vrhnike je imel v svoji tridesetčlanski ekipi tudi najtežjega kolesarja, ki se je na vprašanje, koliko kilogramov je moral premagati poleg klancev, še ves zadihan samo nasmehnil.

Te dni v sadovnjaku več kot doma

Medtem ko so kolesarji najprej poskrbeli za osvežitev in hrambo kolesa, pa so šli njihovi spremljevalci in drugi obiskovalci v lov za češnjami. In ni jih bilo težko dobiti. Brici so se potrudili, čeprav jih največ hranijo za tradicionalni praznik. »Češenj bo dovolj, kljub muhastemu vremenu. Za nameček pa nas je pred dnevi obiskala še toča. Upam da ne bo večjih posledic,« je povedal Aleksij Mavrič s Kojskega, ki je v teh dneh več v sadovnjaku kot doma. »Razen obiskovalcev, ki te dni masovno prihajajo v Brda, moramo zadovoljiti tudi stalne stranke, pa šole in seveda trgovske verige. Pridelek je v glavnem prodan, saj smo obdržali lansko ceno – pet evrov za kilogram.« Podobno je v češnjevem nasadu Bogdana Mariniča z Biljane: »Nekaj češenj bo ostalo v Brdih za praznik in obiskovalce, druge pa končajo na tržnici na Brezovici pri Ljubljani. Z letino smo zadovoljni, očitno pa tudi kupci.«

Češnje so krasile tudi vinske kleti, ki jih je ob koncu tedna za dva dni na stežaj obiskovalcem odprlo 22 kmetij v okviru mednarodnega dneva odprtih kleti. Največ na Plešivem, Kozani, Ceglu in Šlovrencu. Tokrat so se vinarjem pridružili tudi gostinci, ki so ponujali tradicionalne briške jedi iz češenj, frtaljo, pa tudi pršuta in salame ni manjkalo. »Prvič sem na dnevu odprtih kleti in moram reči, da ne zadnjič,« je v kleti Stojana Ščurka, znanega vinarja iz Plešivega, pripovedoval Peter Česnik iz Ljubljane, ki je v Brda prišel v družbi prijateljev. »Takšen pohod pa je kar naporen in vseh kleti si zagotovo ne bo mogoče ogledati, kaj šele pokusiti vseh 70 vzorcev, kolikor so jih našteli v prospektu. Svoje je naredilo tudi sončno vreme, saj je v hladu kleti veliko bolj prijetno kot na prostem,« se je vidno zadovoljen smehljal Ljubljančan, ki je še dodal, da je 12 evrov, kolikor je bilo treba odšteti za degustacije in prigrizke, poplačanih že v nekaj kleteh. Naj dodamo, da so del denarja od nakupa kozarcev organizatorji, Vinoteka Brda, namenili v dobrodelne namene – za sklad za osebe po poškodbi glave v Varstveno-delovnem centru Nova Gorica.