Šesta dirka sezone na koncu ni prinesla nič novega. Na vrhu ostaja isti dirkač kot na prvih petih preizkušnjah, saj je Marquez niz nepremagljivosti v sezoni podaljšal na šest. Zdaj je na vrhu skupnega seštevka z vsemi možnimi 150 točkami, ljubljenec občinstva v Mugellu Valentino Rossi jih ima 97, točko manj Dani Pedrosa, ki je danes ostal brez stopničk na četrtem mestu, peti pa je Lorenzo s 65.

A čeprav je bil zmagovalec isti kot na prvih petih dirkah, v Mugellu vseeno ni bilo dolgčas. Marquez ni zmagal zlahka, predvsem njegov boj z Lorenzom pa je navdušil ljubitelje motociklizma. Italijani pa so bili tudi zadovoljni, saj je njihov "doktor" Rossi po novem slabem dosežku v kvalifikacijah, ko je bil šele deseti, napredoval do tretjega mesta, res pa je, da kakšnih realnih možnosti za zmago na svoji jubilejni 300. dirki ni imel.

S starta je sicer najbolj potegnil Andrea Iannone, novi rekorder po izmerjeni hitrosti na kvalifikacijah (349,6 km/h), ki je začel z drugega mesta in nekaj krogov zadrževal za sabo tudi Marqueza, medtem ko je bil takrat Lorenzo že v vodstvu. Ko se je Marquez rešil italijanskega tekmeca, se je podal v lov za rojakom in polovico dirke sta bila oba povsem skupaj. Sedem krogov pred koncem je bil prvič za hip v vodstvu Marquez, toda Lorenzo se je vrnil. Sledilo je nekaj menjav v vodstvu, odločilni manever pa je sledil pred vstopom v zadnji krog, ko je mlajšemu Špancu uspelo ugnati starejšega tekmeca, minimalno prednost pa je nato zadržal do konca.

Španci so povsem prevladovali, saj so z vmesno Rossijevo italijansko prekinitvijo zasedli prvih pet mest, četrti je bil Pedrosa, peti pa Pol Espargaro, ki pa sta bila daleč od boja za zmagovalni oder. Rossijev italijanski uspeh pa sta nato dopolnila še šesti Andrea Dovizioso in sedmi Iannone.

"Jorge je bil danes zelo močan v zavojih, jaz pa hitrejši na ravninah. Toda bolj ko so se gume izrabljale, bolj so bili občutki podobni tistim na treningih in lahko sem prišel vse bližje. Pridobil sem nekaj desetink in to je bilo na koncu dovolj. Hvaležen sem tudi ekipi, saj je predlagala prave spremembe nastavitev, da sem bil danes uspešen," se je smejalo zmagovalcu Marquezu, pa tudi Lorenzo, ki se po slabem začetku sezone počasi vrača v formo, ni bil preveč razočaran: "Danes sem se počutil zelo močnega. Na ravnini imamo še premalo hitrosti, v zavojih pa sem že pravi. Nisem še zmagal, a sem vse bližje in upam, da bom počasi tudi jaz na vrhu."

Rossi pa je bil vesel tretjega mesta pred domačimi navijači: "Res je bilo nekaj posebnega. Že ves dan je vzdušje izjemno, samo uživam lahko ob takšni podpori. Žal sem v kvalifikacijah naredil preveč napak in sem se moral na dirki prebijati iz ozadja, a ni bilo slabo."

V šibkejšem razredu moto2 je zmagal Španec Esteve Rabat pred rojakom Luisom Salomom in Nemcem Jonasom Folgerjem. Današnji zmagovalec s 124 točkami tudi vodi v SP, drugi je Finec Mika Kallio s 102, tretji pa Španec Maverick Vinales z 69.

Popolno špansko zmagoslavje v Mugellu je preprečil le domačin Romano Fenati v najšibkejšem razredu moto3, ki je premagal Španca Isaaca Vinalesa in Alexa Rinsa, razlike pa so bili minimalne, saj je še četrti Portugalec Miguel Oliveira zaostal le 12 stotink. Skupno je vodstvo obdržal Avstralec Jack Miller s 104 točkami, današnji zmagovalec jih ima zdaj 99, Rins pa 87.

Sezona svetovnega prvenstva se bo nadaljevala čez dva tedna v Barceloni.